Nötköttsragu med cheddar- och örtdumplings

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Nötköttsragu med cheddar- och örtdumplings
Mysiga maträtter när de är som bäst. Den här långkokta ragun på nötkött med cheddar- och örtdumplings är en rejäl rätt, full av smak som passar perfekt som söndagslunch.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL GRYTAN
  • 125 g bacon, tärnat
  • 1 kg högrev
  • Salt och svartpeppar, nymalen
  • 1 stor lök, skuren i fina tärningar
  • 4 selleristjälkar, finhackade
  • 3 stora lökar, skurna i fina tärningar
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 stora potatisar eller palsternackor, tärnade
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 300 ml rödvin
  • 1 liter kött eller kycklingbuljong
  • 2 matskedar Worcestershire-sås
  • 1 lagerblad
  • 3 kvistar timjan
  • 1 matsked stärkelse (valfritt)
  • 125 g karljohanssvamp, skivad
  • Hackad persilja
TILL CHEDDAR- OCH ÖRTDUMPLINGSEN
  • 250 g mjöl
  • 1 matsked bakpulver
  • 60 g klarifierat smör
  • 150 g riven cheddarost
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 matskedar hackade örter, exempelvis persilja, gräslök och/eller timjan
  • Gör så här

  • 1
    Börja med att tärna baconet och lägg det i Le Creusets buffétgryta på medelhög temperatur. När det är krispigt tar du ur baconet och lägger det år sidan och sparar oljan/fettet till högreven.
  • 2
    Krydda högreven med salt och peppar och stek den i omgångar i baconfettet på hög temperatur i grytan. När det har tillagats, tar du upp köttet och lägger det i en skål.
  • 3
    Stek lök, selleri och morotstärningar i samma gryta, tillsätt eventuellt lite olja. Tillsätt slutligen vitlök och sautera tills den är genomskinlig.
  • 4
    Tillsätt lagerblad och timjan och rör i tomatpurén.
  • 5
    Häll i rödvinet och Worcestershire-såsen och låt det koka upp.
  • 6
    Lägg tillbaka den stekta högreven i grytan och fyll den med köttbuljong.
  • 7
    Koka upp igen och tillaga under lock i 1,5 timme på låg temperatur. Tillsätt sedan potatistärningar och låt det sjuda i ytterligare 30 minuter.
  • 8
    Avlägsna lagerbladet och timjankvistarna. Om såsen är för tunn rör du i stärkelsen med lite kallt vatten tills det bildas en jämn smet och tillsätter den sedan i såsen som får koka upp.
  • 9
    Vänd ner de finhackade svamparna och det tärnade baconet.
  • 10
    Börja göra dumplings.
  • 11
    Till cheddar- och örtdumplingsen: Värm ugnen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmärke 4.
  • 12
    Gör dumplingsdegen genom att blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan det klarifierade smöret i små kuber och blanda i mjölet. Tillsätt riven cheddarost och mjölk och knåda alltihop till en deg.
  • 13
    Forma degen till 6–8 dumplings och sprid ut dem i en cirkel med lite mellanrum mellan sig på ragun. Baka dumplingsen i den förvärmda ugnen utan lock i ungefär 30–40 minuter till dumplingsen fått fin färg och är färdigbakade.
  • 14
    Strö persilja över grytan och servera.