- Kött
Ingredienser
- 125 g bacon, tärnat
- 1 kg högrev
- Salt och svartpeppar, nymalen
- 1 stor lök, skuren i fina tärningar
- 4 selleristjälkar, finhackade
- 3 stora lökar, skurna i fina tärningar
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 3 stora potatisar eller palsternackor, tärnade
- 2 matskedar tomatpuré
- 300 ml rödvin
- 1 liter kött eller kycklingbuljong
- 2 matskedar Worcestershire-sås
- 1 lagerblad
- 3 kvistar timjan
- 1 matsked stärkelse (valfritt)
- 125 g karljohanssvamp, skivad
- Hackad persilja
- 250 g mjöl
- 1 matsked bakpulver
- 60 g klarifierat smör
- 150 g riven cheddarost
- 1,5 dl mjölk
- 2 matskedar hackade örter, exempelvis persilja, gräslök och/eller timjan
-
Gör så här
-
1Börja med att tärna baconet och lägg det i Le Creusets buffétgryta på medelhög temperatur. När det är krispigt tar du ur baconet och lägger det år sidan och sparar oljan/fettet till högreven.
-
2Krydda högreven med salt och peppar och stek den i omgångar i baconfettet på hög temperatur i grytan. När det har tillagats, tar du upp köttet och lägger det i en skål.
-
3Stek lök, selleri och morotstärningar i samma gryta, tillsätt eventuellt lite olja. Tillsätt slutligen vitlök och sautera tills den är genomskinlig.
-
4Tillsätt lagerblad och timjan och rör i tomatpurén.
-
5Häll i rödvinet och Worcestershire-såsen och låt det koka upp.
-
6Lägg tillbaka den stekta högreven i grytan och fyll den med köttbuljong.
-
7Koka upp igen och tillaga under lock i 1,5 timme på låg temperatur. Tillsätt sedan potatistärningar och låt det sjuda i ytterligare 30 minuter.
-
8Avlägsna lagerbladet och timjankvistarna. Om såsen är för tunn rör du i stärkelsen med lite kallt vatten tills det bildas en jämn smet och tillsätter den sedan i såsen som får koka upp.
-
9Vänd ner de finhackade svamparna och det tärnade baconet.
-
10Börja göra dumplings.
-
11Till cheddar- och örtdumplingsen: Värm ugnen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmärke 4.
-
12Gör dumplingsdegen genom att blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan det klarifierade smöret i små kuber och blanda i mjölet. Tillsätt riven cheddarost och mjölk och knåda alltihop till en deg.
-
13Forma degen till 6–8 dumplings och sprid ut dem i en cirkel med lite mellanrum mellan sig på ragun. Baka dumplingsen i den förvärmda ugnen utan lock i ungefär 30–40 minuter till dumplingsen fått fin färg och är färdigbakade.
-
14Strö persilja över grytan och servera.