- Mjölkprodukter
Ingredienser
- 2 stora ägg
- 2,5 dl grekisk yoghurt
- 80 ml mild vegetabilisk olja (raps/avokado)
- 160 ml honung
- 125 ml mandelmjölk
- 5 ml vaniljextrakt
- 250 g mandelmjöl
- 1 tesked kanel
- 2 teskedar bakpulver
- 1 tesked bikarbonat
- 2,5 kryddmått salt
- 75 gram rostade kokosflingor
- 200 g morötter, finrivna
- Matlagningsspray
- 2,5 dl grekisk yoghurt
- 125 ml honung
- Rostad kokos till garnering (valfritt)
- Pistaschnötter till garnering (valfritt)
- Gojibär till garnering (valfritt)
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 170 °C och smörj en 23 cm kvadratisk bakform från Le Creuset.
-
2Vispa noggrant ihop ägg, yoghurt, olja, honung, mandelmjölk och vaniljextrakt i en stor skål.
-
3Sikta mandelmjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och salt i en separat skål. Tillsätt de torra ingredienserna i de våta ingredienserna och vänd ner dem tills allt precis är blandat. Vänd ner de rivna morötterna och de rostade kokosflingorna.
-
4Häll i en smord form och baka i 30–40 minuter eller tills en isatt sticka kommer ut ren.
-
5Blanda den grekiska yoghurten och honungen lite lätt i en skål.
-
6Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i 2 timmar eller mer.
-
7Dekorera kakan med yoghurtglasyren och toppa med kokos, pistaschnötter och gojibär.
-
8Dela den i nio portioner och njut.