- Bröd och gryn
Ingredienser
- 10 g jäst
- 1 msk havssalt
- 2 msk honung
- 2 dl rågkross
- 1 porter eller annan mörk öl (3 dl)
- 3 dl vatten
- 100 g rågmjöl
- 700 g ölandsvetemjöl
-
Gör så här
-
1Smula ned jästen i en skål.
-
2Strö över salt och tillsätt honung.
-
3Blanda i porter och vatten.
-
4Lägg rågkrosset i en annan skål och häll över kokande vatten. Häll av vattnet och lägg rågkrosset i skålen med degspad.
-
5Tillsätt rågmjöl och blanda. Tillsätt ölandsvetemjöl lite i taget medan du blandar. Blanda degen i minst 10 minuter, den ska vara ganska lös och kladdig.
-
6Strö lite mjöl över degen, täck över skålen och ställ den kallt. Låt degen jäsa i minst 10 timmar, gärna över natten.
-
7Sätt ugnen på 250° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (4,2 l/24 cm) med lock i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen.
-
8Stjälp upp degen på en mjölad bänk och knåda den försiktigt, använd inte för mycket mjöl, degen ska vara kladdig. Lägg degen i den varma grytan och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
-
9Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 minuter med locket på. Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Strö mjöl över brödet och grädda det i 10-15 minuter utan lock.
-
10Ta ut grytan ur ugnen, stjälp upp brödet på galler och låt det svalna.