Ingredienser
- 500 - 600 g färska jordgubbar
- 70 g strö- eller farinsocker
- 30 g majsstärkelse
- 30 g smör
- 3 ägg
- 200 g socker
- 200 g mjöl
- 210 g kärnmjölk
- 80 g smält smör
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljextrakt
- En nypa salt
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C
-
2Börja med jordgubbskompotten. Tvätta och skär jordgubbarna i tjocka skivor.
-
3Lägg dem i din Le Creuset buffétgryta och tillsätt socker, smör och majsstärkelse.
-
4Blanda ihop ingredienserna och tänd lågan på låg till medelhög värme. Låt koka tills jordgubbarna börjar smälta. Rör om med jämna mellanrum.
-
5Låt jordgubbarna sjuda i 10 - 15 minuter tills de är mjuka.
-
6Ta bort dem från värmen
-
7Till tårtbotten ska du nu blanda mjöl och bakpulver.
-
8Smält smöret och ställ åt sidan.
-
9Tillsätt ägg och socker i en ny skål och vispa på hög hastighet i 5 - 6 minuter tills blandningen skummar och har tredubblats i storlek. Tillsätt vaniljextrakt 30 sekunder innan du slutar vispa.
-
10Sikta försiktigt i hälften av de torra ingredienserna, rör om väl och tillsätt det smälta smöret och kärnmjölken på en gång. Rör om kontinuerligt och tillsätt nu långsamt de återstående torra ingredienserna. Fortsätt tills det är blandat. Degen ska vara lite klumpig och inte för mjuk, annars blir den för kladdig. Små mjölklumpar spelar ingen roll!
-
11Häll smeten över jordgubbskompotten och ställ in buffétgrytan i den förvärmda ugnen.
-
12Grädda i 40 - 45 minuter eller tills degen smular sig något.
-
13Låt kakan svalna i 15 - 25 minuter, vänd sedan upp grytan på en tallrik medan den fortfarande är varm.
-
14Låt kakan svalna helt innan du garnerar med vispgrädde eller färska jordgubbar.