One-pot Sockerkaka med jordgubbar

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Jordgubbskompott:
  • 500 - 600 g färska jordgubbar
  • 70 g strö- eller farinsocker
  • 30 g majsstärkelse
  • 30 g smör
Sockerkaka:
  • 3 ägg
  • 200 g socker
  • 200 g mjöl
  • 210 g kärnmjölk
  • 80 g smält smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljextrakt
  • En nypa salt
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C
  • 2
    Börja med jordgubbskompotten. Tvätta och skär jordgubbarna i tjocka skivor.
  • 3
    Lägg dem i din Le Creuset buffétgryta och tillsätt socker, smör och majsstärkelse.
  • 4
    Blanda ihop ingredienserna och tänd lågan på låg till medelhög värme. Låt koka tills jordgubbarna börjar smälta. Rör om med jämna mellanrum.
  • 5
    Låt jordgubbarna sjuda i 10 - 15 minuter tills de är mjuka.
  • 6
    Ta bort dem från värmen
  • 7
    Till tårtbotten ska du nu blanda mjöl och bakpulver.
  • 8
    Smält smöret och ställ åt sidan.
  • 9
    Tillsätt ägg och socker i en ny skål och vispa på hög hastighet i 5 - 6 minuter tills blandningen skummar och har tredubblats i storlek. Tillsätt vaniljextrakt 30 sekunder innan du slutar vispa.
  • 10
    Sikta försiktigt i hälften av de torra ingredienserna, rör om väl och tillsätt det smälta smöret och kärnmjölken på en gång. Rör om kontinuerligt och tillsätt nu långsamt de återstående torra ingredienserna. Fortsätt tills det är blandat. Degen ska vara lite klumpig och inte för mjuk, annars blir den för kladdig. Små mjölklumpar spelar ingen roll!
  • 11
    Häll smeten över jordgubbskompotten och ställ in buffétgrytan i den förvärmda ugnen.
  • 12
    Grädda i 40 - 45 minuter eller tills degen smular sig något.
  • 13
    Låt kakan svalna i 15 - 25 minuter, vänd sedan upp grytan på en tallrik medan den fortfarande är varm.
  • 14
    Låt kakan svalna helt innan du garnerar med vispgrädde eller färska jordgubbar.