- Kalv
Ingredienser
- 2 kg kalvlägg (skuren i skivor till ossobuco)
- 2 dl mjöl
- 2 msk olivolja
- 50 g smör
- 1 msk tomatpuré
- 2-3 msk mjöl
- 1 flaska torrt, vitt vin (75 cl)
- ½ l grönsaksbuljong
- 250 g morötter
- 250 g rotselleri
- 250 g palsternacka
- 10 schalottenlök
- 4 vitlöksklyftor
- 6 lagerblad
- 6-8 kvistar timjan
- 15 svartpepparkorn
- Salt och nymald svartpeppar
- 1 ekologisk citron
- 3 vitlöksklyftor
- ¼ knippe bladpersilja
-
Gör så här
-
1Vänd köttet i mjölet och bryn det i olja och smör i stekgrytan. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
-
2Blanda ned tomatpuré och mjöl i fettet som är kvar i grytan och bryn det i ca 2 minuter.
-
3Tillsätt vitt vin och låt det koka in tills såsen tjocknar och bliver slät och blank.
-
4Tillsätt buljong och låt den koka upp. Smaka av med salt och peppar.
-
5Lägg tillbaka köttet i grytan.
-
6Skär rotfrukter och lök i grova bitar och lägg dem i grytan tillsammans med vitlök, lagerblad, timjan och pepparkorn. Låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet lossnar från benet.
-
7Gör under tiden gremolatan: Skala citronen och ta bort allt det vita från skalet. Skär skalen i fina strimlor eller riv citronen på ett rivjärn. Finhacka vitlök och persilja och blanda med citronskalen.
-
8Servera ossobucon med gremolatan och eventuellt potatismos eller ris.