- Bröd och gryn
Ingredienser
- 160 g mjölk
- 20 g socker
- 15 g jäst
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 350 g vetemjöl
- 65 g smör, mjukt
- 150 g gouda (eller revet mozzarella)
- 60 g smör
- 2 vitlöksklyftor
- 2 nävar basilika
- Flingsalt
-
Gör så här
-
1DAG 1:
-
2FÖRBERED: Tänk på att ta bort smöret i god tid så att det blir mjukt före användning.
-
3BRIOCHEDEG: Börja med att värma upp mjölken och häll den i en mixerskål. Tillsätt jäst och socker och rör tills det lösts upp. Tillsätt salt, ägg och mjöl och rör om i ca 10 min tills degen är smidig, homogen och släpper skålens kanter. Tillsätt sedan smör i tärningar, lite i taget, degen ska absorbera smöret innan du tillsätter mer. Låt degen arbeta i ca 5 min efter att allt smör har absorberats tills den är fin och blank. Täck skålen med plastfolie och låt den jäsa i 20 min i rumstemperatur och sedan i kylskåp över natten.
-
4DAG 2:
-
5FORMNING: Börja med att riva osten på ett rivjärn och ställ åt sidan. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den vila i 10-15 min innan du fortsätter. Dela upp degen i 8 eller 12 lika stora bitar och rulla varje bit till en boll. Rulla sedan varje boll till en platt cirkel och bred ut ost i mitten. Sammanfoga de 4 ändarna i mitten och tryck sedan ihop kanterna. Ta sedan de 4 nya ändarna och för samman dem i mitten för att försluta fyllningen. Vänd på bollen och rulla den försiktigt till en rund form. Bred ut de fyllda briochebullarna i brödformen. Låt jäsa med locket på i 45 min till dubbel storlek. Sätt på ugnen på 210 grader över/undervärme och sätt ett galler i mitten av ugnen.
-
6BAKNING: Pensla bullarna med ägg och lägg på locket. Baka i 15 min med locket på, vrid sedan ner ugnen till 180 grader och fortsätt grädda utan lock i ca 20 min. tills de är vackert gyllene.
-
7VITLÖKSSMÖR: Medan bullarna gräddas, förbered ditt vitlökssmör. Smält smör och finhackad vitlök i en gryta och låt sjuda i 2 minuter innan du tar bort det från värmen och tillsätter finhackad basilika.
-
8SERVERING: Pensla bullarna med vitlökssmör så snart de har kommit ut ur ugnen och njut av dem varma. Bullarna är godast varma, annars stelnar osten. Du kan värma dem i ugnen dagen efter.