- Grönsaker
Ingredienser
- 250 g platta breda risnudlar
- 250 g fast tofu
- 250 g lila broccoligroddar och en neutral olja att steka i
- 2 matskedar soja eller tamarindsås
- 3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
- 2 cm ingefära, skalad och riven
- 6 vårlökar, tunt skivade
- 2 stora ekologiska ägg (valfritt)
- 100 g böngroddar
- 4 matskedar tamarindpasta
- 1 matsked vegetarisk fisksås
- 2 matskedar risvinäger
- 3 matskedar lönnsirap
- 4 matskedar ljus soja
- 100 g rostade osaltade jordnötter, grovt hackade
- 2 röda chili, finhackad
- 1 liten näve thaibasilikablad, strimlade
- 1 liten näve myntablad, strimlade
- 2 ovaxade limefrukter
- en näve krispig schalottenlök
-
Gör så här
-
1Lägg risnudlar i kallt vatten i minst 10 minuter tills de mjuknat.
-
2Lägg tofun mellan två lager hushållspapper på en plåt, tallrik eller annan ren yta. Lägg en liten tallrik ovanpå och ställ en burk eller vikt på tallriken för att pressa ner. Låt tofun ligga på detta sätt i en halvtimme tills den torkat ut.
-
3Blanda alla såsingredienserna i små burkar med fyra matskedar kallt vatten. Ställ åt sidan.
-
4Skär broccolin i buketter och skiva stjälkarna tunt och håll dem separerade.
-
5Skiva tofun i 1 cm tjocka skivor, ungefär lika långa som halva ditt lillfinger. Värm tre matskedar i en stor stekpanna eller wok på medelhög värme och stek sedan tofubitarna i 6–8 minuter, vänd dem varje minut tills de är helt gyllenbruna.
-
6Tillsätt sojan och rör i ytterligare 30 sekunder (var försiktig här, eftersom såsen kan skära sig). Lyft ut tofun ur pannan med en hålslev och lägg den på en tallrik. Håll den varm på låg temperatur i ugnen.
-
7När pannan är sval nog, torka ur den med hushållspapper och tillsätt ytterligare ett par matskedar olja. Värm på medeltemperatur. Tillsätt vitlök och ingefära i pannan och tillaga i två minuter.
-
8Tillsätt sedan broccolistjälkarna, de avrunna nudlarna, sex matskedar vatten och tillaga i 3–4 minuter tills broccolistjälkarna mjuknat och nudlarna börjar koka och mjukna.
-
9Tillsätt broccolibuketterna, såsen och det mesta av vårlöken tillsammans med ytterligare två matskedar vatten. Rör och tillaga i ytterligare 3–4 minuter tills nudlarna är mjuka nog att äta.
-
10Om du använder ägg, skjut nudlarna till ena sidan av woken, tillsätt lite mer olja och sedan äggen. Punktera äggulorna och när det börjar ta ihop på botten skrapar du i blandningen i nudlarna.
-
11Ta bort pannan från värmen och vänd ner böngroddarna och fördela sedan nudlarna i fyra varma pastaskålar från Le Creuset.
-
12Strö över jordnötterna och resten av vårlöken. Sprid ut chili, örter, krispig lök och schalottenlök.
-
13Pressa över saften från en lime, och servera direkt med resten av limen att pressa över.