Paj med sommarbär

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Paj med sommarbär
Det är svårt att klara sig igenom sommaren utan en fruktpaj – och det är precis som det ska vara. Testa vårt recept på en paj med sommarbär som bakas och serveras vackert i vår pajform.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Pajdeg:
  • 250 g vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 75 g smör
  • 50 g mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 1-2 msk kallt vatten
Pajfyllning:
  • 50 g smör och lite till formen
  • 50 g socker
  • 50 g mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 500 g blandade färska bär t.ex. jordgubbar, björnbär, hallon, blåbär, röda och svarta vinbär
  • Gör så här

  • 1
    Blanda mjöl, socker, smör och mandelmjöl i en matberedare eller med elvispens degkrokar. Tillsätt ägg och kallt vatten för att binda ihop degen. Ställ degen i kylen i 1 timme.
  • 2
    Sätt ugnen på 200° C. Kavla ut degen på en mjölad bänk och lägg den i en smord pajform av stengods (28 cm) så att degen når upp till kanten. Klä kanterna på pajskalet med aluminiumfolie för att hindra dem från att glida ned under gräddningen. Grädda pajskalet i 10-15 minuter tills det är gyllenbrunt. Ställ formen på ett galler och låt pajskalet svalna något. Sänk ugnsvärmen till 180° C.
  • 3
    Gör under tiden pajfyllningen. Blanda ihop smör, socker och mandelmjöl med ägget till en kräm och bred ut krämen i pajskalet. Fördela bären över krämen. Grädda pajen i 10 minuter och låt den svalna något i formen på galler.
  • 4
    Tips: Pajen kan eventuellt serveras med kall, vispad grädde eller en god vaniljglass.