- Frukt
Ingredienser
- 250 g mjöl
- 3 dl mjölk
- 3 msk rapsolja
- 2 ägg
- 1 msk socker
- 1 knivsudd salt
- Smör till stekning
- 1½ dl vatten
- 250 g socker
- 2 nävar nyponrosenblad
- 600 g jordgubbar
- 3 dl crème fraiche
-
Gör så här
-
1Vispa ihop mjölk, socker, salt och mjöl. Tillsätt rapsoljan och äggen ett i taget. Fortsätt vispa tills smeten är jämn.
-
2Låt smeten vila i 30 minuter innan pannkakorna steks i lite smör i en blinipanna 1–2 minuter på varje sida.
-
3Häl vatten och socker i en gryta. Koka i 5–10 minuter tills bubblorna i sirapen blir tjockare – då är sirapen klar.
-
4Lägg i det mesta av nyponrosbladen och låt sirapen dra i minst 10 minuter.
-
5Häll 2–3 msk sirap över de rensade jordgubbarna och några nyponrosenblad och blanda runt väl. Låt dem gärna dra för att få mer smak.
-
6Servera de ljumna pannkakorna med jordgubbar, sirap och lite crème fraiche.
-
7Tips: Förbered smeten hemma och häll den i en fryspåse om du planerar att tillaga sommarmiddagen över en brasa på stranden. Klipp bara av ett litet hörn på påsen för att enkelt dosera smeten.