- Grönsaker
Ingredienser
- Ett litet knippe mynta och/eller persilja, finhackat
- 6 matskedar tjock grekisk yoghurt eller valfri yoghurt
- Lite god olivolja
- Olivolja
- 1 stor blomkål (ca 800 g), buketterna bortplockade och stjälkarna fint skivade
- 50 ml vitvinsvinäger
- En rejäl nypa saffranstrådar (eller ½ tesked mald gurkmeja)
- 50 g smör eller veganskt smör, tärnat
- Ett litet knippe persilja och/eller koriander, grovhackat
- 4 tunnbröd
- En rejäl nypa sumak eller Aleppo-peppar
- 150 g pinjenötter, rostade
-
Gör så här
-
1Ugnstemperatur, till 220 °C/200 °C varmluft/gasmärke 7.
-
2Förvärm ugnen till 220 °C/200 °C varmluftsugn/gasmärke 7.
-
3Blanda myntan och/eller persiljan med yoghurt i en liten skål. Krydda med salt och peppar, rör ner en skvätt olivolja och ställ det åt sidan.
-
4Värm din 26 cm fyrkantiga Le Creuset Grillit® på medelhög temperatur, tillsätt en rejält skvätt olivolja och placera sedan ut blomkålen i ett enda lager (du kan behöva tillaga den i några omgångar).
-
5När blomkålen har fått färg på båda sidorna (detta kommer att ta ungefär 10 minuter) lägger du alltihop i pannan och bakar det i ugnen i ungefär 10 minuter tills stjälkarna är mjuka och buketterna spröda.
-
6Ta ut Grillit® ur ugnen med hjälp av en ugns- eller handtagshandske och ställ tillbaka den på spisen på medelhög värme, tillsätt vinäger och saffran eller gurkmeja och reducera sedan vinägern i ungefär två minuter.
-
7Ta bort den från värmen, tillsätt smör och blanda i blomkålen för att skapa en tjock, glansig sås och rör sedan ner det mesta av persiljan och/eller koriandern.
-
8Sleva upp yoghurten i en låg serveringsskål och använd baksidan på en sked för att ringla ut den över botten och lägg sedan på den smöriga blomkålen.
-
9Toppa med den sista persiljan, pinjenötterna, lite sumak och servera med tunnbröd.