Pannrostad blomkål med saffranssmör

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Anna Jones
Pannrostad blomkål med saffranssmör
”Att tillaga grönsaker på detta sätt (pannrostning) görs mycket i restaurangkök men det är en bra sak att göra även hemma. Du ger grönsakerna lite färg och textur i pannan och sedan kör du klart dem ugnen. De får lite direkt värme och stekyta från spisen och kommer sedan att bli jämnt mjuka och varma i ugnen. Jag älskar att tillsätta vinäger när jag lagar grönsaker och här balanseras det av sötman från blomkålen, saffran och pinjenötter. Det här receptet har inspirerats av den briljanta kocken Lola DeMille.” – Anna Jones
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL YOGHURTEN
  • Ett litet knippe mynta och/eller persilja, finhackat
  • 6 matskedar tjock grekisk yoghurt eller valfri yoghurt
  • Lite god olivolja
TILL BLOMKÅLEN
  • Olivolja
  • 1 stor blomkål (ca 800 g), buketterna bortplockade och stjälkarna fint skivade
  • 50 ml vitvinsvinäger
  • En rejäl nypa saffranstrådar (eller ½ tesked mald gurkmeja)
  • 50 g smör eller veganskt smör, tärnat
  • Ett litet knippe persilja och/eller koriander, grovhackat
TILL SERVERING
  • 4 tunnbröd
  • En rejäl nypa sumak eller Aleppo-peppar
  • 150 g pinjenötter, rostade
  • Gör så här

  • 1
    Ugnstemperatur, till 220 °C/200 °C varmluft/gasmärke 7.
  • 2
    Förvärm ugnen till 220 °C/200 °C varmluftsugn/gasmärke 7.
  • 3
    Blanda myntan och/eller persiljan med yoghurt i en liten skål. Krydda med salt och peppar, rör ner en skvätt olivolja och ställ det åt sidan.
  • 4
    Värm din 26 cm fyrkantiga Le Creuset Grillit® på medelhög temperatur, tillsätt en rejält skvätt olivolja och placera sedan ut blomkålen i ett enda lager (du kan behöva tillaga den i några omgångar).
  • 5
    När blomkålen har fått färg på båda sidorna (detta kommer att ta ungefär 10 minuter) lägger du alltihop i pannan och bakar det i ugnen i ungefär 10 minuter tills stjälkarna är mjuka och buketterna spröda.
  • 6
    Ta ut Grillit® ur ugnen med hjälp av en ugns- eller handtagshandske och ställ tillbaka den på spisen på medelhög värme, tillsätt vinäger och saffran eller gurkmeja och reducera sedan vinägern i ungefär två minuter.
  • 7
    Ta bort den från värmen, tillsätt smör och blanda i blomkålen för att skapa en tjock, glansig sås och rör sedan ner det mesta av persiljan och/eller koriandern.
  • 8
    Sleva upp yoghurten i en låg serveringsskål och använd baksidan på en sked för att ringla ut den över botten och lägg sedan på den smöriga blomkålen.
  • 9
    Toppa med den sista persiljan, pinjenötterna, lite sumak och servera med tunnbröd.