- Pasta
Ingredienser
- 1 rödlök, tunt skivad
- 1 tsk socker
- Salt och peppar
- Rödvinsvinäger
- 60 g blandade färska örter, t.ex. persilja, basilika, brännässlor, timjan eller mynta.
- Olivolja
- Salt och peppar
- 100 g finriven parmesan
- 100 g osaltat smör
- 2-3 skivade vitlöksklyftor
- Skal och saft av 1 citron
- Havssalt och nymald svartpeppar. Till servering:
- 250 g färsk pasta med spenat, t.ex. fettuccini
- 200 g förvällda gröna ärtor, bondbönor eller edamamebönor utan skal
-
Gör så här
-
1Snabbpicklad rödlök:
-
2Häll rödlök och socker i en kastrull och täck med rödvinsvinäger. Krydda med salt och peppar och låt löken sjuda i 30 minuter. Låt svalna och ställ åt sidan tills det är dags för servering.
-
3Kryddolja:
-
4Mixa kryddorna i en blender och tillsätt olja tills blandningen får en flytande konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ undan tills det är dags för servering.
-
5Parmesanchips:
-
6Värm ugnen till 180° (vanlig ugn)
-
7Fördela den rivna osten i ett jämnt lager på en klädd bakplåt. Grädda osten i 5-7 minuter, tills den är smält och lätt gyllenbrun. Den får inte bli för brun, då det ger en bitter eftersmak.
-
8Låt osten svalna och bryt den sedan i mindre bitar. Ställ undan tills det är dags för servering.
-
9Brynt smör – förbereds precis före servering:
-
10Dela smöret i mindre bitar och smält det i en tjockbottnad kastrull över låg till medelhög värme. Rör om regelbunden för att undvika att smöret bränner. Det kommer att börja fräsa när du kokar bort vattnet.
-
11Sänk värmen när smöret inte fräser längre. När temperaturen sjunker kommer smöret att börja skumma och byta färg. Du kommer även att se bruna partiklar i botten av kastrullen. Det är nu som smöret får sin rostade smak. Fortsätt röra om i kastrullen hela tiden.
-
12När du börjar känna den nötaktiga doften tillsätter du vitlöksskivor och citronsaft- och skal. Rör om och smaka av med salt och peppar.
-
13Häll ner det brynta smöret i en skål och koka pastan.
-
14Servering:
-
15Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Sila bort vattnet och vänd ner pastan med det brynta smöret och förvällda ärtorna/bönorna. Servera med droppar av kryddolja, parmesanchips och ev. picklad rödlök.