Pasta i brynt smör med kryddolja och parmesanchips

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Pasta i brynt smör med kryddolja och parmesanchips
En inbjudande pastarätt med vackra färger och fräscha smaker. Det brynta smöret med citron och kryddoljan kompletterar varandra på ett underbart sätt genom att ge en smak som är både fyllig och skarp. Rätten fulländas med parmesanchipsen som ger en frasig och salt textur.
HUVUDINGREDIENSER
  • Pasta
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Snabbpicklad rödlök:
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar
  • Rödvinsvinäger
Kryddolja:
  • 60 g blandade färska örter, t.ex. persilja, basilika, brännässlor, timjan eller mynta.
  • Olivolja
  • Salt och peppar
Parmesanchips:
  • 100 g finriven parmesan
Brynt smör med vitlök och citron (Beurre Noisette):
  • 100 g osaltat smör
  • 2-3 skivade vitlöksklyftor
  • Skal och saft av 1 citron
  • Havssalt och nymald svartpeppar. Till servering:
  • 250 g färsk pasta med spenat, t.ex. fettuccini
  • 200 g förvällda gröna ärtor, bondbönor eller edamamebönor utan skal
  • Gör så här

  • 1
    Snabbpicklad rödlök:
  • 2
    Häll rödlök och socker i en kastrull och täck med rödvinsvinäger. Krydda med salt och peppar och låt löken sjuda i 30 minuter. Låt svalna och ställ åt sidan tills det är dags för servering.
  • 3
    Kryddolja:
  • 4
    Mixa kryddorna i en blender och tillsätt olja tills blandningen får en flytande konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ undan tills det är dags för servering.
  • 5
    Parmesanchips:
  • 6
    Värm ugnen till 180° (vanlig ugn)
  • 7
    Fördela den rivna osten i ett jämnt lager på en klädd bakplåt. Grädda osten i 5-7 minuter, tills den är smält och lätt gyllenbrun. Den får inte bli för brun, då det ger en bitter eftersmak.
  • 8
    Låt osten svalna och bryt den sedan i mindre bitar. Ställ undan tills det är dags för servering.
  • 9
    Brynt smör – förbereds precis före servering:
  • 10
    Dela smöret i mindre bitar och smält det i en tjockbottnad kastrull över låg till medelhög värme. Rör om regelbunden för att undvika att smöret bränner. Det kommer att börja fräsa när du kokar bort vattnet.
  • 11
    Sänk värmen när smöret inte fräser längre. När temperaturen sjunker kommer smöret att börja skumma och byta färg. Du kommer även att se bruna partiklar i botten av kastrullen. Det är nu som smöret får sin rostade smak. Fortsätt röra om i kastrullen hela tiden.
  • 12
    När du börjar känna den nötaktiga doften tillsätter du vitlöksskivor och citronsaft- och skal. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  • 13
    Häll ner det brynta smöret i en skål och koka pastan.
  • 14
    Servering:
  • 15
    Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Sila bort vattnet och vänd ner pastan med det brynta smöret och förvällda ärtorna/bönorna. Servera med droppar av kryddolja, parmesanchips och ev. picklad rödlök.