- Pasta
Ingredienser
- 1 lök
- 1 stjälk selleri
- 1 morot
- Skrovet från en kyckling
- 1 hel vitlök
- 1 kvist timjan
- 1 stjälk bladpersilja
- 10 pepparkorn
- Vatten
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor skurna i tunna skivor
- ½ röd chili, finhackad utan kärnor
- 2 dl passerade tomater
- 3 dl kycklingfond
- 200 g kycklingkött plockat från skrovet
- 100 g ramslök, spenat eller mangold
- 500 g pasta, fusilli eller penne
- Nyriven parmesan till servering
-
Gör så här
-
1Kycklingfond:
-
2Gör först kycklingfonden. Skär lök, selleri och morot i grova bitar.
-
3Plocka av köttet från kycklingen och ställ åt sidan. Lägg därefter skrovet i en gryta med grönsaker, vitlök, örter och pepparkorn. Häll på vatten så att det precis täcker.
-
4Sätt grytan på plattan och koka upp fonden. Skumma ytan med jämna mellanrum i början av processen.
-
5Sänk sedan värmen så att fonden kokar sakta. Detta är mycket viktigt eftersom fonden blir grumlig annars.
-
6Låt fonden småkoka i minst två timmar men gärna fyra.
-
7Sila fonden genom en finmaskig sil och ställ den åt sidan.
-
8Pastan:
-
9Sätt en gryta på plattan, häll i 2 msk olivolja och tillsätt vitlök och chili. Fräs tills vitlöken börjar få lite färg och tillsätt sedan de passerade tomaterna.
-
10Låt tomatsåsen småkoka i 10–15 minuter och tillsätt kycklingfonden. Lägg kycklingköttet i grytan och låt det bli genomvarmt.
-
11Tillsätt slutligen ramslök, spenat eller vad du väljer att använda. Låt det koka med tills bladen mjuknar. Smaka av med salt och peppar.
-
12Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan men kom ihåg att spara en kopp av pastavattnet.
-
13Blanda pastan väl med såsen och tillsätt lite pastavatten om det behövs.
-
14Servera pastan i skålar med nyriven parmesan och ett par droppar olivolja.