- Pasta
Ingredienser
- 500 g röd linspasta (t.ex. penne eller fusilli)
- 750 g bladspenat
- Saft från en halv eller en hel citron
- Några gröna morotstoppar
- 75 g parmesanost
- 4 matskedar valnötter och/eller mandel
- 1 klyfta vitlök
- ½-1 tesked salt
- Svartpeppar, nymalen
- 150–175 ml olivolja
-
Gör så här
-
1För att tillaga pastan, koka upp saltat vatten i en stor gryta. Koka den röda linspastan al dente enligt instruktionen på paketet. Häll av vattnet i ett durkslag, skölj och låt rinna av.
-
2Avlägsna de gröna morotstopparna från morotsknippena, skölj dem under kallt vatten och torka dem torrt. Riv parmesanosten fint. Rosta valnötterna utan fett i en panna tills de doftar gott och hacka dem sedan grovt med en kniv.
-
3Lägg morotstopparna med 60 g riven ost, tre matskedar hackade valnötter, salt och peppar i en mixer eller en behållare för mixerstav och tillsätt sedan den finhackade vitlöken. Häll i olivoljan och mixa allting noggrant i en mixer eller med en stavmixer. Krydda peston igen med salt och peppar.
-
4Koka upp vattnet för att tillaga spenaten. Rensa spenatbladen, skölj och lägg dem i en stor sil. Blanchera spenaten snabbt med kokande vatten. Skölj sedan spenaten och låt rinna av, lossa den med en gaffel, smaka av med citronsaft och låt svalna tills den är ljummen.
-
5Blanda den lätt kylda spenaten med pastan samt tre fjärdedelar av pastan på grön pesto (mängden pesto efter smak) och låt det dra i 10 minuter. Strö över de resterande valnötskärnorna och osten över pastan och spenatsalladen före servering.
-
6Kockens tips: Den här pastan är också utsökt att servera varm. Var generös med den färska spenaten eftersom volymen krymper under tillagningen.