
Patéer och andra liknande rätter skapades för att använda köttrester, och omvandlades sedan till charkvaror i världsklass. Servera denna paté tillsammans med gott bröd, lämplig garnering som senap och pickles och en flaska gott vin, så har du en enkel men fantastisk maträtt att servera dina gäster.
HUVUDINGREDIENSER
- Anka
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 ankbröst
- 350 g fläskfärs (fetthalt mellan 18 och 22 procent)
- 1 tsk salt
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ägg
- 4 cl konjak
- 300 g bacon i skivor
- 40 g pistagenötter
- Salt och peppar
- 8 lagerblad
-
Gör så här
-
1Skär av skinnet från ankbröstet och skär sedan ankbröstet i två delar. Skär skinnet i små bitar och blanda ihop dem med fläskfärsen samt en tsk salt.
-
2Blanda färsen tills den känns jämn och smidig. Tillsätt sedan riven lök, vitlök, ägg och konjak. Färsen ska kännas fuktig.
-
3Blanda till sist i pistagenötterna och smaka av med salt och peppar. Låt färsen stå och dra i kylen i en halvtimme.
-
4Lägg ett par lagerblad i botten av en patéform och täck sedan hela formen med baconskivor.
-
5Lägg hälften av färsen i patéformen, därefter ankbröst och sist resten av färsen. Vik över bacon och lägg på locket.
-
6Grädda patén i vattenbad i 140 °C i 1 ½ timme. Patén ska kännas fast när du trycker på den.
-
7När patén är gräddad ska den stå kallt i minst 12 timmar.
-
8Servera patén med grov senap och cornichoner.
-
9Tips: När du ska grädda en paté i vattenbad kan du med fördel fylla en ugnsform med ca 3–4 cm vatten.