- Anka
Ingredienser
- 1 ankbröst
- 350 g fläskfärs (fetthalt mellan 18 och 22 procent)
- 1 tsk salt
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ägg
- 4 cl konjak
- 300 g bacon i skivor
- 40 g pistagenötter
- Salt och peppar
- 8 lagerblad
-
Gör så här
-
1Skär av skinnet från ankbröstet och skär sedan ankbröstet i två delar. Skär skinnet i små bitar och blanda ihop dem med fläskfärsen samt en tsk salt.
-
2Blanda färsen tills den känns jämn och smidig. Tillsätt sedan riven lök, vitlök, ägg och konjak. Färsen ska kännas fuktig.
-
3Blanda till sist i pistagenötterna och smaka av med salt och peppar. Låt färsen stå och dra i kylen i en halvtimme.
-
4Lägg ett par lagerblad i botten av en patéform och täck sedan hela formen med baconskivor.
-
5Lägg hälften av färsen i patéformen, därefter ankbröst och sist resten av färsen. Vik över bacon och lägg på locket.
-
6Grädda patén i vattenbad i 140 °C i 1 ½ timme. Patén ska kännas fast när du trycker på den.
-
7När patén är gräddad ska den stå kallt i minst 12 timmar.
-
8Servera patén med grov senap och cornichoner.
-
9Tips: När du ska grädda en paté i vattenbad kan du med fördel fylla en ugnsform med ca 3–4 cm vatten.