Ingredienser
- 1,4 l kycklingfond
- 1 liten purjolök
- 1 knippe sparris, putsad och skuren diagonalt
- 2 msk olivolja
- 3 msk smör i tärningar
- 200 g kortkornigt ris (arborio eller carnaroli)
- 240 ml torrt vitt vin
- 3,5 msk pepparrot
- 45 g Parmigiano-Reggiano, riven
- Salt och nymald peppar
- 1 msk färsk persilja, hackad
-
Gör så här
-
1Hetta upp fonden i en gryta tills den börjar puttra. Håll den varmt. Ta bort de hårda gröna topparna och rötterna från purjolöken och halvera dem på längden. Skölj noggrant under rinnande vatten och torka. Skär mycket fint och på tvären.
-
2Blanchera sparrisen i saltat kokande vatten i några minuter och låt svalna.
-
3Sätt den hjärtformade grytan på medelhög värme, tillsätt vegetabilisk olja och 1 msk smör. Tillsätt och fräs purjolöken tills den blir genomskinlig, se till att den inte får färg.
-
4Tillsätt ris och rör om för att täcka med olja och smör. Tillaga i ca 3-4 minuter tills smaken frigörs. Häll i vinet och tillaga under omrörning tills nästan allt vin har absorberats.
-
5Börja tillsätta den heta buljongen med en slev i taget. Rör om och skaka pannan med några minuters mellanrum tills buljongen har absorberats. Upprepa flera gånger med en slev buljong och rör om regelbundet tills buljongen absorberats. Efter 30-35 minuter bör du ha använt det mesta av buljongen.
-
6Stäng av värmen och tillsätt pepparroten och resten av smöret och osten. Använd en träslev för att röra medan du skakar pannan. Vänd försiktigt ner sparrisen och smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja. Stäng av värmen och blanda i pepparroten och resterande smör och ost. Använd en träslev för att röra medan du skakar pannan. Lägg försiktigt i sparrisen och krydda med salt och peppar. Garnera med persilja.