- Mjöl
Ingredienser
- 7 g jäst
- 140 ml fingervarmt vatten
- En nypa havssalt
- 1 nypa socker
- 1 msk olivolja
- 250 g mjöl
- 150 g buffelmozzarella, i små skivor
- Svarta oliver
- Lite hackad färsk basilika
- Salt och nymalen svartpeppar
- Olivolja
- 8 ansjovisfiléer eller 1 burk sardiner i olivolja (ca 85 g avrunnen vikt)
- Lite kapris
- Mängd efter smak, men minst 50 g av varje osttyp för 3–4 pizzor
- Parmesan
- Mozzarella
- Provolone
- En mild gorgonzola
- Nymalen svartpeppar olivolja
- 1 stor gul lök, skuren i ringar
- 7–8 stora tomater, skalade och hackade
- 1–2 krossade vitlöksklyftor
- Salt och nymalen svartpeppar
- 1 nypa socker
- 1 tsk torkad oregano eller färska oreganoblad
-
Gör så här
-
1Pizzadeg
-
2Häll salt, socker och mjöl i en bunke.
-
3I en tillbringare häller du i vatten och jäst och sedan olivoljan.
-
4Häll de våta ingredienserna i de torra, blanda ihop och knåda sedan tills du har en smidig deg. Lägg degen i kylen och låt vila över natten.
-
5Nästa dag tar du ut degen ur kylen och låter den bli rumsvarm. Det tar ca 30 minuter.
-
6Dela upp degen och kavla ut till antingen 8 medelstora eller 12 små pizzor.
-
7Värm upp en 3-ply stekpanna i rostfritt stål på medelvärme och häll i lite olja så att pannan får ett tunt lager fett. Beroende på storleken på dina pizzor lägger du 2–4 pizzor i pannan så att de får tillräckligt med plats för
-
8att tillagas. Tillaga degen i ca 3–4 minuter tills den blir gyllene
-
9Pizza Romania
-
10Vänd pizzadegen i stekpannan och bred först ut tomatsåsen och ringla sedan över olivolja en gång i en cirkel.
-
11Lägg på mozzarellaost och oliver och tillaga med lock. Strö över basilikablad och servera.
-
12Pizza Sardenaira
-
13Vänd pizzadegen i pannan och börja med att breda ut tomatsåsen på degen. Lägg på kapris och fördela ansjovis ovanpå.
-
14Droppa till sist över lite olivolja och tillaga med locket på.
-
15Pizza Quattro Formaggi
-
16Riv parmesanosten och skär de övriga ostarna i små kuber.
-
17Vänd pizzan i stekpannan och fördela ostkuberna på pizzadegen och strö sedan över den rivna parmesanosten. Krydda med nymalen peppar.
-
18Häll lite olivolja över pizzan så den inte torkar och sätt på locket.
-
19Tomatsås till pizza Romana och Sardinia
-
20Tillaga såsen genom att värma upp en kastrull på låg till medelhög värme,
-
21häll i olivolja, lök och hackade tomater och sautera alltsammans tills löken har mjuknat vilket tar ca 10 minuter.
-
22Häll i vitlöken och krydda väl med salt, peppar, en nypa socker och färsk eller torkad oregano. Blanda alltsammans och ställ åt sidan tills det är dags att göra pizzorna.