- Mjöl
Ingredienser
- 10 g jäst
- 1 knivsudd socker
- 2 msk ljummet vatten
- 2 msk mjöl
- 150 g grovt durumvetemjöl
- 200 g vetemjöl
- 2 msk olivolja
- ½ tsk salt
- 2 dl ljummet vatten
- 100 g soltorkade tomater i olja
- 2 msk kapris
- 1 sardell
- 2 msk svarta oliver
- 1½ dl olivolja
- 6-8 skivor parmaskinka
-
Gör så här
-
1Blanda jäst med socker, vatten och mjöl till fördegen i en liten skål. Täck över skålen med en handduk, ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt degen jäsa i 30 minuter.
-
2Blanda de två mjölsorterna till själva degen och häll ut dem på bänken. Gör en fördjupning i mitten och lägg i fördegen tillsammans med olivolja, salt och ljummet vatten. Knåda degen i minst 10 minuter tills den är blank och smidig. Täck över degen och låt den jäsa i rumstemperatur eller varmare i 1 timme.
-
3Gör under tiden tomat- och olivtapenaden. Lägg alla ingredienserna i en mixer och mixa dem en kort stund till en grov tapenade.
-
4Knåda degen på mjölad bänk och kavla ut den till en rektangel på ca 30 x 40 cm. Bred ut tomat- och olivtapenaden över degen i ett jämnt lager och lägg parmaskinkan ovanpå. Rulla ihop degen så hårt som möjligt från långsidan och skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor.
-
5Sätt ugnen på 240° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (4,2 l/24 cm) i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen. Ta ut grytan och fördela pizzahjulen i grytan. Ställ in grytan i ugnen och sänk värmen till 225° C. Grädda hjulen i 25-30 minuter. Låt dem svalna i grytan innan du vänder upp dem.