
Detta är en ljuvlig portionsanrättad dessert som du kan servera dina gäster som avslutning på en härlig middag. Den består av mjuka och aromatiska persikor som pocheras i ugnen och sedan får sällskap av krämig mascarpone med smak av mandel och amarettokakor. Amarettokakor är klassiska italienska småkakor som passar perfekt till den här desserten men du kan även byta ut dem mot macarons eller någon annan spröd kaka.
HUVUDINGREDIENSER
- Frukt
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
Pocherade persikor:
- 4 medelstora persikor (ev. skurna så att de passar i minigrytorna)
- 4 msk mandellikör, t.ex. Disaronn
- 75 g honung
- 2 dl vatten
- 1 vaniljstång, skuren
Mandelkräm:
- 150 g mascarpone
- 1–2 msk mandellikör, t.ex. Disaronno
- 1 msk florsocker
- 45 g amarettokakor (kan bytas ut mot macarons eller någon annan spröd kaka)
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 200 °C
-
2Gör sirapen till de pocherade persikorna genom att blanda mandellikör, honung, vatten och vaniljstång i en kastrull. Låt småkoka på svag värme tills honungen har lösts upp. Ta bort vaniljstången.
-
3Placera en persika i varje minigryta och häll över sirapen. Lägg på locket på minigrytorna och baka i ugnen i 30 minuter.
-
4Ta bort locket och baka i ytterligare 10 minuter så att sirapen reduceras till viss del. Kontrollera att persikorna är mjuka med en vass kniv. När de är klara låter du de svalna lite. Om du vill kan du skära upp persikan och ta bort kärnan innan servering.
-
5Gör under tiden mandelkrämen genom att blanda mascarpone, mandellikör och florsocker.
-
6När det är dags att servera lägger du en sked mandelkräm i varje minigryta och toppar med söndersmulade amarettokakor.
Tips:
Desserten kan göras alkoholfri genom att byta ut mandellikören mot mandelarom.
