- Grönsaker
Ingredienser
- 2 bakpotatisar
- 4 msk smör + extra till pensling
- 1 lök, halverad och skuren i tunna skivor
- Salt och peppar
- Garnera med färsk persilja, finhackad
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C
-
2Skala potatisarna och skär dem i ultratunna skivor på en mandolin. Lägg dem i en kastrull och täck med saltat vatten. Koka upp och blanchera dem i 2 minuter. Häll av vattnet och låt svalna
-
3Värm gjutjärnspannan på medelhög värme och smält 2 matskedar smör i pannan. Tillsätt löken och stek tills den är mjuk. Sänk värmen något och fortsätt att steka medan du rör om i löken. När lökarna har karamelliserats, häll upp dem i en skål och låt svalna
-
4Tillsätt ytterligare 2 msk smör i den tomma pannan och låt det smälta. Lägg 1/3 av potatisen i botten av pannan och krydda med salt och peppar. Täck dem med hälften av de karamelliserade lökarna. Upprepa med potatis- och lökproceduren och avsluta med den sista delen av potatisen. Pensla toppen med lite smält smör. Krydda med salt och peppar
-
5Stek i ugnen i 10-12 minuter. Potatisarna ska vara gyllenbruna
-
6Lossa potatisarna från pannan med en tunn spatelkniv och överför dem försiktigt till ett fat. Garnera med persilja och servera maten varm