- Mjöl
Ingredienser
- 2,25 dl ljummet vatten
- 225 g fullkornsmjöl
- 40 g surdegsstart
- 300 g mjölig potatis
- 450 g surdeg
- 300 g rågmjöl (typ 1150)
- 250 g vetemjöl (typ 550)
- 15 g salt
- 160 ml ljummet vatten
-
Gör så här
-
1Gör surdegen genom att blanda fullkornsmjölet med vattnet och surdegsstarten i en stor glasburk och fermentera täckt i 22–25 °C i 14–18 timmar. Avlägsna 40 g surdeg och spara som nytt startmaterial innan du bakar brödet.
-
2Koka potatisen i 20–25 minuter tills den är mjuk. Skala potatisen, tryck den genom en potatispress och låt svalna.
-
3Tillsätt mjöl, potatis, surdeg, salt och vatten och knåda degen lätt. Knåda inte degen för hårt eller för länge. Om du gör det kan för mycket stärkelse komma ut ur potatisen och brödet kommer inte att bli som det ska.
-
4Låt degen vila i en övertäckt skål i ungefär 20 minuter. Vik sedan degen på mitten, placera den i en välmjölad jäskorg (eller en skål klädd med en mjölad kökshandduk), täck över och placera på en varm plats. Låt degen jäsa tills den blivit ungefär dubbelt så stor. Detta kan ta två till fem timmar.
-
5Värm Le Creusets brödgryta i gjutjärn i ugnen på 250 °C i ungefär 20 minuter. Vänd försiktigt ut den jästa degen på botten av grytan och baka den i 35 minuter med locket på. Ta av locket och baka i ytterligare 8–10 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.