- Grönsaker
- Ägg
- Mjöl
- Ost
Ingredienser
- 250 g mjöl med låg glutenhalt
- 1 nypa salt
- 125 g smör, kallt, i tärningar
- 45 ml mjölk
- 350 g tärnad butternutpumpa
- 125 ml mjölk
- 125 ml crème fraiche
- 2 stora ägg
- 60 g fetaost
- 2 msk salvia, hackad
-
Gör så här
-
1Till degen:
-
2Värm ugnen till 180 °C. Blanda ihop mjöl och salt. Gör en fördjupning i mitten och tillsätt smör. Gnid ihop smör och mjöl med fingertopparna tills blandningen liknar fina brödsmulor. Tillsätt mjölk och rör om blandningen med en gaffel tills en deg bildas. Rör inte om i degen längre än nödvändigt. Slå in den i plastfolie och platta ut den till en cirkel. Ställ den i kylen i 20 minuter.
-
3Strö mjöl på bordet och på degen och kavla ut den med en kavel tills den är 2 mm. Smörj en 28 cm stor Le Creuset pajform och placera pajdegen i botten och på sidorna. Tryck ner degen i pajformen och skär bort överflödig deg. Nagga botten med en gaffel och täck med bakplåtspapper. Fyll med bakbönor och blindbaka i 20 minuter. Ta ut den ur ugnen. Ta bort bönorna och bakplåtspappret. Grädda i ytterligare 10 minuter. Ta ut den och låt den svalna.
-
4Till fyllningen:
-
5Värm ugnen till 180 °C. Hetta upp en stor stekpanna med lite olivolja. Stek butternutpumpan i omgångar tills de är gyllene, smaka av och ställ åt sidan. Vispa ihop mjölk, crème fraiche och ägg, smaka av och tillsätt hackad salvia.
-
6Lägg pumpan på pajbotten och strö över fetaost. Häll äggblandningen över pajen och grädda i 45 minuter tills den är gyllene och fast, men mitten fortfarande är lite kladdig. Ta ut pajen från ugnen och svalna på bakplåt eller galler. Serveras med en fräsch grönsallad.