- Mjöl
Ingredienser
- 100 g smör
- 200 g vetemjöl
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 msk linfrön
- 6 ägg
- 3 msk grädde eller mjölk
- 1 msk torkad oregano
- salt och peppar
- 80 g serranoskinka
- 100 g soltorkade tomater i olja
- 100 g riven emmentalerost
-
Gör så här
-
1Blanda smör och mjöl till en smulig deg. Tillsätt ägg, salt och linfrön och blanda tills degen går ihop. Forma degen till en boll, lägg den i plastfolie och låt den ligga i kylen i en halvtimme.
-
2Sätt ugnen på 200° C. Kavla ut degen på en mjölad bänk och lägg den i en pajform (26 cm). Pricka degen försiktigt med en gaffel och täck kanterna med aluminiumfolie som du ”kramar” fast runt degen och formen för att hindra kanterna från att glida ned under gräddningen. Förgrädda pajskalet i 10 minuter och låt det svalna något i formen på galler.
-
3Vispa ihop ägg, grädde och torkad oregano, krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten i pajskalet. Dela skinkan i strimlor och lägg dem i pajskalet. Ta upp tomaterna ur oljan och grovhacka dem. Lägg dem i pajskalet och strö över riven emmentalerost.
-
4Grädda pajen i 25 minuter tills den har stelnat och är gyllenbrun och frasig.
-
5Servera gärna med en grönsallad.