Råggröt med lakrits och havtorn/morotskompott

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Råggröt med lakrits och havtorn/morotskompott
Om du vill ha en frukost som är både spännande och mättande så är vår råggröt med lakrits och kompott det självklara valet. Råg består av 100 procent fullkorn och har ett högt fiberinnehåll som säkerställer en god mättnadskänsla. Råggröten tar ingen tid att förbereda, och om du vill göra det ännu enklare för dig själv kan du göra kompotten i förväg och förvara den i kylen. Då kan du också använda den smakrika kompotten på exempelvis yoghurt eller bröd. Läcker frukost, utan stress. Receptet är framtaget i samarbete med Maria, som står bakom Vanløse Blues.
HUVUDINGREDIENSER
  • Gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 dl rågflingor
  • 2 dl vatten
  • 1 nypa salt
Havtorn/morotskompott:
  • 300 g havtorn, frysta
  • 100 g morot, grovt riven
  • 100 g äppelmos (du kan antingen köpa den eller göra den själv)
  • 50 g kokossocker (kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 1 tsk vaniljpulver
Topping:
  • 2–4 msk havreyoghurt (kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 2–4 msk havtorn/morotskompott
  • En nypa lakritspulver
  • Gör så här

  • 1
    Lägg alla ingredienserna till kompotten i en gryta och koka upp.
  • 2
    Låt sjuda i 10–15 minuter.
  • 3
    Smaka av med socker och vanilj, och ställ åt sidan.
  • 4
    Häll i rågflingor, vatten och salt i en gryta och koka upp.
  • 5
    Låt sjuda tills flingorna är mjuka – rör om under tiden.
  • 6
    Häll den färdiga gröten i en skål. Toppa med kompott, yoghurt och en nypa lakritspulver.