- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 500 g stora räkor med skal
- 2 vitlöksklyftor
- 1 litet knippe bladpersilja
- 1 knippe koriander
- 1 msk milt paprikapulver
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk mald spiskummin
- ½ tsk cayennepeppar eller harissapasta
- Saften från 1 citron
- 2 msk olivolja
- 2 msk vatten
- ¼ tsk grovt havssalt
-
Gör så här
-
1Gör först chermoulan: krossa vitlök och salt i en mortel. Finhacka persilja och koriander. Lägg den krossade vitlöken i en skål med persilja, koriander, paprikapulver, ingefära, mald spiskummin, cayennepeppar, citronsaft, olivolja och 2 msk vatten. Blanda väl. Det ska bli en tjock sås, ungefär som pesto. Tillsätt lite vatten om det behövs.
-
2Skala räkorna men låt det yttersta skalet på räkstjärtarna sitta kvar.
-
3Skär med en liten vass kniv längs ryggen och ta bort den mörka strängen. Skölj räkorna och torka dem på hushållspapper.
-
4Vänd sedan räkorna i chermoulan. Lägg allt i botten på taginen, lägg på lock och koka i 15 minuter på mycket låg värme.