Ratatouille

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Ratatouille
I ratatouille blandas sommargrödor som aubergine, tomat och squash, som alla mognar ungefär samtidigt. Det är en riktig fransk klassiker och kan avnjutas antingen som biff- eller stektillbehör eller som ett vegetariskt inslag. Laga, ät och njut!
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4–5 stora tomater
  • 1 zucchini
  • 1 gul zucchini
  • 1 aubergine
  • 3 morötter
  • 1 paprika
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3–4 msk olivolja
  • 1 knippe färsk timjan
  • 2–4 tsk herbes de Provence
  • 1 burk skalade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak
  • Gör så här

  • 1
    Innan du börjar tillagningen är det viktigt att tomater, zucchini och aubergine har samma diameter. Grönsakerna ska skäras i jämna, tunna skivor så att du senare kan använda dem som lock till ratatouillen.
  • 2
    Resterande grönsaker, paprika, morötter, lök och vitlök, ska skäras i bitar.
  • 3
    Såsen:
  • 4
    Lägg de finskurna grönsakerna samt ändarna i en tjockbottnad gryta med olivolja och stek dom tills de blir gyllenbruna.
  • 5
    Krydda grönsaksblandningen med färsk timjan och herbes de Provence och låt sedan allt bli genomvarmt i ca 10 minuter på medelhög värme.
  • 6
    Tillsätt det vita vinet. Låt det snabbt koka in. Tillsätt sedan de skalade tomaterna och låt det hela småkoka i ca 10 minuter. När det har kokat klart tar du grytan av värmen och mixar blandningen till en slät sås.
  • 7
    Nu ska såsen och dina tunnskurna grönsaksskivor läggas ihop.
  • 8
    Häll såsen i en tjockbottnad, vid gryta som tål att stå i ugnen. Lägg sedan grönsaksskivorna i en spiral hela vägen runt grytan så att du bygger ett lock av aubergine, tomat och zucchini ovanpå såsen.
  • 9
    Tillsätt salt, peppar, herbes de Provence, färsk timjan och några droppar olivolja. Sätt på lock på grytan och ställ in den i ugnen i 200 grader varmluft i ungefär 30 minuter. Väl bekomme.