- Grönsaker
Ingredienser
- 4–5 stora tomater
- 1 zucchini
- 1 gul zucchini
- 1 aubergine
- 3 morötter
- 1 paprika
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 3–4 msk olivolja
- 1 knippe färsk timjan
- 2–4 tsk herbes de Provence
- 1 burk skalade tomater
- 1 dl vitt vin
- Salt efter smak
- Peppar efter smak
-
Gör så här
-
1Innan du börjar tillagningen är det viktigt att tomater, zucchini och aubergine har samma diameter. Grönsakerna ska skäras i jämna, tunna skivor så att du senare kan använda dem som lock till ratatouillen.
-
2Resterande grönsaker, paprika, morötter, lök och vitlök, ska skäras i bitar.
-
3Såsen:
-
4Lägg de finskurna grönsakerna samt ändarna i en tjockbottnad gryta med olivolja och stek dom tills de blir gyllenbruna.
-
5Krydda grönsaksblandningen med färsk timjan och herbes de Provence och låt sedan allt bli genomvarmt i ca 10 minuter på medelhög värme.
-
6Tillsätt det vita vinet. Låt det snabbt koka in. Tillsätt sedan de skalade tomaterna och låt det hela småkoka i ca 10 minuter. När det har kokat klart tar du grytan av värmen och mixar blandningen till en slät sås.
-
7Nu ska såsen och dina tunnskurna grönsaksskivor läggas ihop.
-
8Häll såsen i en tjockbottnad, vid gryta som tål att stå i ugnen. Lägg sedan grönsaksskivorna i en spiral hela vägen runt grytan så att du bygger ett lock av aubergine, tomat och zucchini ovanpå såsen.
-
9Tillsätt salt, peppar, herbes de Provence, färsk timjan och några droppar olivolja. Sätt på lock på grytan och ställ in den i ugnen i 200 grader varmluft i ungefär 30 minuter. Väl bekomme.