Ricottakaka med saltad kolakräm

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Ricottakaka med saltad kolakräm
Den läckra och salta ricottakakan är perfekt för eftermiddagsglädje eller kvällskaffe. Dekorera kakan med kräm och bär och strö över lite flingsalt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 250 g ricotta
  • 175 g socker
  • 1 ekologisk citron
  • 250 g mandelmjöl
Saltad kolakräm:
  • 100 g socker
  • 2 msk vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mjukt smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk fint salt
  • 100 g florsocker
Dekoration:
  • 125 g blåbär
  • 100 g jordgubbar
  • flingsalt
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 150° C. Separera äggulor och äggvitor. Vispa ricotta och äggulor med sockret i en skål tills det är mjukt och krämigt. Finriv citronskalet och häll det i skålen. Tillsätt mandelmjöl och blanda till en jämn smet. Vispa äggvitorna styva i en annan skål och vänd försiktigt ned dem i smeten lite i taget. Häll smeten i en springform (24 cm).
  • 2
    Grädda kakan i 40-45 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Om stickan är ren är kakan klar. Ta ut kakan ur springformen och låt den svalna på galler.
  • 3
    Häll socker och vatten till kolakrämen i en gryta och låt koka upp på medelhög värme. Rör inte i grytan. Låt koka i 6-7 minuter tills sockret börjar smälta och bli gyllenbrunt. Ta av grytan från värmen och vispa ned grädden i sockret. Fortsätt vispa tills konsistensen är mjuk och krämig. Låt kolan svalna.
  • 4
    Vispa smör med vaniljsocker och salt i ca 3 minuter tills det är luftigt. Blanda i florsocker. Vispa i den kalla kolan, vispa i ca 2 minuter tills det blir en blank kräm. Låt krämen kallna i 30 minuter.
  • 5
    Dekorera kakan med kräm och bär och strö över lite flingsalt.