- Ägg
Ingredienser
- 4 ägg
- 250 g ricotta
- 175 g socker
- 1 ekologisk citron
- 250 g mandelmjöl
- 100 g socker
- 2 msk vatten
- 1 dl vispgrädde
- 150 g mjukt smör
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk fint salt
- 100 g florsocker
- 125 g blåbär
- 100 g jordgubbar
- flingsalt
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 150° C. Separera äggulor och äggvitor. Vispa ricotta och äggulor med sockret i en skål tills det är mjukt och krämigt. Finriv citronskalet och häll det i skålen. Tillsätt mandelmjöl och blanda till en jämn smet. Vispa äggvitorna styva i en annan skål och vänd försiktigt ned dem i smeten lite i taget. Häll smeten i en springform (24 cm).
-
2Grädda kakan i 40-45 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Om stickan är ren är kakan klar. Ta ut kakan ur springformen och låt den svalna på galler.
-
3Häll socker och vatten till kolakrämen i en gryta och låt koka upp på medelhög värme. Rör inte i grytan. Låt koka i 6-7 minuter tills sockret börjar smälta och bli gyllenbrunt. Ta av grytan från värmen och vispa ned grädden i sockret. Fortsätt vispa tills konsistensen är mjuk och krämig. Låt kolan svalna.
-
4Vispa smör med vaniljsocker och salt i ca 3 minuter tills det är luftigt. Blanda i florsocker. Vispa i den kalla kolan, vispa i ca 2 minuter tills det blir en blank kräm. Låt krämen kallna i 30 minuter.
-
5Dekorera kakan med kräm och bär och strö över lite flingsalt.