
Enligt vår åsikt är risotto en av de läckraste rätterna från Italien. Denna version är lite annorlunda eftersom den innehåller rött vin istället för vitt vin, men det kommer förmodligen bli en av dina favoriter. Rött vin ger en spännande kontrapunkt till maträttens krämiga konsistens och smak. Prova den!
HUVUDINGREDIENSER
- Ris
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1 lagerblad
- 9 dl fylligt rödvin, t.ex. en Barolo
- 500 g risottoris, t.ex. ”arborio” eller ”carnaroli”
- 200 g parmesanost, finriven (ev. blandad med någon annan valfri hårdost)
- 1,25 I varm grönsaksbuljong
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Till reduktionen: smält 20 g smör i en gryta. Sautera hälften av schalottenlöken i smöret på låg värme i 5 minuter. Lägg i lagerbladet, häll i 7,5 dl vin och låt koka upp. Vrid ner värmen igen och låt vinet reducera till minst en tredjedel. Häll det reducerade vinet genom en sil och håll det varmt.
-
2Till risotton: smält 40 g smör i en gryta, bryn resten av schalottenlöken med riset och rör om hela tiden. Riset ska bli lätt genomskinligt. Häll i resterande 1,5 dl vin i grytan och koka tills all vätska har förångats. Häll i en slev varm grönsaksbuljong och låt det småkoka under omrörning. När riset har sugit upp all buljong, häller du i ytterligare en slev buljong. Fortsätt så tills riset är helt färdigkokt.
-
3Lyft av grytan från plattan och rör i resten av smöret (40 g) och den rivna osten. Smaka av risotton med salt och peppar, fördela den på tallrikarna, häll lite Barolo-reduktion i mitten och servera omedelbart.
If you wish to make the risotto less rich it can be made with a white wine reduction instead, e.g. use an Italian White Wine like Pinot Grigio.
