- Ris
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1 lagerblad
- 9 dl fylligt rödvin, t.ex. en Barolo
- 500 g risottoris, t.ex. ”arborio” eller ”carnaroli”
- 200 g parmesanost, finriven (ev. blandad med någon annan valfri hårdost)
- 1,25 I varm grönsaksbuljong
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Till reduktionen: smält 20 g smör i en gryta. Sautera hälften av schalottenlöken i smöret på låg värme i 5 minuter. Lägg i lagerbladet, häll i 7,5 dl vin och låt koka upp. Vrid ner värmen igen och låt vinet reducera till minst en tredjedel. Häll det reducerade vinet genom en sil och håll det varmt.
-
2Till risotton: smält 40 g smör i en gryta, bryn resten av schalottenlöken med riset och rör om hela tiden. Riset ska bli lätt genomskinligt. Häll i resterande 1,5 dl vin i grytan och koka tills all vätska har förångats. Häll i en slev varm grönsaksbuljong och låt det småkoka under omrörning. När riset har sugit upp all buljong, häller du i ytterligare en slev buljong. Fortsätt så tills riset är helt färdigkokt.
-
3Lyft av grytan från plattan och rör i resten av smöret (40 g) och den rivna osten. Smaka av risotton med salt och peppar, fördela den på tallrikarna, häll lite Barolo-reduktion i mitten och servera omedelbart.