Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 400 g arborioris (risottoris)
- 1 schalottenlök, finhackad
- 5 vitlöksklyftor, finhackade
- 5 timjankvistar (bladen av)
- 1 dl vitt vin
- 1 l kycklingfond
- En stor näve finriven parmesan
- En msk smör
- Salt och peppar
- Extra jungfruolivolja
- 1 knippe sparris skuren i 2 cm bitar
- Örter till garnering (t.ex. bronsfänkål, persilja eller gräslök)
-
Gör så här
-
1Värm 2 msk olivolja i en tjockbottnad gryta och fräs den finhackade schalottenlöken och vitlöken på låg värme tills de blir helt mjuka.
-
2Tillsätt sedan ris och timjanblad. Låt det fräsa på svag värme i några minuter.
-
3Tillsätt sedan vitt vin och låt alkoholen avdunsta. Tillsätt sedan kycklingfonden lite i taget, i takt med att riset suger den åt sig. Krydda risotton med salt och peppar. När riset är klart och al dente, tillsätts en klick iskallt smör och parmesan. Stäng av värmen, rör om väl och låt det vila.
-
4Hetta upp olivolja i en panna och stek sparrisbitar i ca. 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
5Garnera risotton med bitar av sparris, riven parmesan och färska örter.