- Ris & gryn
Ingredienser
- 2 dl blåbär
- 0,5 dl vatten
- 2 msk socker
- 2 msk kokosolja
- 2 dl arborioris (risottoris)
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 1 stjärnanis
- 1 vaniljstång, skuren
- 1 kanelstång
- 3 msk brunt farinsocker
- Nötsmör (t.ex. smör på hasselnötter, cashews, mandel, osv.) till servering
- Rostade kärnor (t.ex. solrosfrön, pumpakärnor, osv.) till servering
-
Gör så här
-
1Häll blåbär och vatten i ett järn tillsammans med socker och stek i 5 minuter tills bären är mjuka och sockret har lösts upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
-
2Värm upp Cocotte Every-grytan på medelvärme. Smält kokosoljan, tillsätt riset och blanda om ordentligt. Tillsätt kokosmjölk, fyll burken med vatten och tillsätt hälften – spara resten av vattnet. Tillsätt brunt farinsocker, stjärnanis, vaniljstång och kanelstång, lägg båda locken på och låt sjuda i 25-30 minuter tills riset är klart. Rör under tiden och tillsätt vatten från burken om gröten blir för torr.
-
3Ta av grytan från värmen och låt den stå med lock i 10 minuter – det får riset att absorbera mer vätska och smak. Servera med stekta blåbär, nötsmör och rostade kärnor.