- Grönsaker
Ingredienser
- En liten kålrot eller palsternacka (ca 500 g), skalad och skuren i 1 cm bitar
- Olivolja
- Salt och svartpeppar
- 100 g valnötter
- 1 rödlök, skalad och tunt skivad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
- 2 rågade matskedar mjöl (jag använde fullkorn)
- 3 dl grönsaksbuljong
- 200 g grönkål
- 1 matsked cidervinäger
- 400 g limabönor
- 1 rågad matsked grov senap
- 100 g cheddar, smulad i små bitar
- 1 stor rotselleri, skalad
- ½ muskotnöt
- Bladen från ett litet knippe timjan
- 2 matskedar smör eller ghee
-
Gör så här
-
1Ugnstemperatur 200 °C, gasmärke 6.
-
2Värm ugnen till 200 °C gasmärke 6.
-
3Sprid ut den hackade kålroten på en plåt, ringla över olivolja, krydda med salt och svartpeppar och rosta i ungefär 30 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna och mjuka.
-
4Sprid ut valnötterna på en plåt och rosta i ugnen ihop med kålroten i sex minuter eller tills de är gyllenbruna. Hacka lätt och ställ åt sidan.
-
5Hetta upp lite olivolja i en stor panna, tillsätt rödlöken och tillaga den i ungefär 10 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt sedan vitlöken och stek tills den precis börjar få färg i kanterna.
-
6Tillsätt sedan snabbt mjöl och rör i en minut för att tillaga det lite, lägg sedan till lite buljong bitvis, och rör om efter varje slev så att såsen inte blir klumpig.
-
7Dra bort grönkålens blad från stjälkarna, skiva stjälkarna riktigt fint och riv av eventuella stora blad på mitten.
-
8Tillsätt kålen i pannan med vinägern och lägg på locket, och låt sedan grönkålen falla ihop under några minuter.
-
9Häll av vattnet från limabönorna, tillsätt dem i pannan och använd en grytsked för att mosa dem lite.
-
10Ta bort pannan från värmen, tillsätt senap, ost, valnötter och rostad kålrot. Rör ihop, smaka av med salt och peppar och häll sedan i alltihop i Le Creusets rektangulära Heritage-form (26 cm).
-
11För att göra toppingen, riv rotsellerin med den grova sidan av ett rivjärn (du kan också använda en matberedare). Häll i rotsellerin i en sil, salta och låt stå i några minuter för att dra ut fukten. Du kan pressa rotsellerin med händerna för att påskynda processen lite. Flytta sedan över rotsellerin till en skål och riv över muskotnöten. Tillsätt timjanbladen.
-
12Blanda runt allt ordentligt med händerna och sprid sedan ut det över pajfyllningen. Lägg på klickar av smör eller ghee och baka i 20 minuter eller tills fyllningen bubblar och toppingen är gyllenbrun.