- Frukt
Ingredienser
- 2,5 dl mjölk
- 1,25 dl russin
- 625 ml mjöl
- 10 g torrjäst
- 40 ml strösocker
- ½ matsked salt
- ½ dl smält smör
- 1 stort ägg
- 65 ml strösocker
- 65 ml vatten
-
Gör så här
-
1Skålla mjölken och låt den svalna tills den är ljummen.
-
2Häll kokande vatten över russinen och dem låt stå i 10 minuter. Häll av vattnet och låt russinen svalna.
-
3Häll 80 % av mjölet, jästen, sockret och saltet i skålen till en bakmaskin med paddeltillbehör. Tillsätt den varma mjölken och smält smör och ägg. Blanda snabbt för att skapa en klumpig men välblandad våt deg.
-
4Byt till en degkrok och tillsätt gradvis det återstående mjölet lite i taget tills en jämn, mjuk deg bildas. Knåda i ungefär fem minuter. Blanda russinen med en matsked mjöl och lägg dem i degen. Blanda noggrant i en minut.
-
5Täck och låt det jäsa på en varm plats tills den blivit dubbelt så stor i ungefär en timme.
-
6Borsta botten och kanterna i Le Creusets brödgryta med smör.
-
7Slå ut degen. Forma varsamt degen till en rund limpa och placera den på botten av brödgrytan. Täck över med lock och låt den jäsa till dubbel storlek i ungefär 45 minuter.
-
8Värm ugnen till 250 °C (230 °C varmluftsugn).
-
9Sänk ugnstemperaturen till 200 °C (190 °C varmluftsugn) och sätt in brödgrytan i ugnen för att baka brödet. Baka i 20 minuter, avlägsna sedan locket, sänk ugnens temperatur till 180 °C (170 °C varmluftsugn) och baka i ytterligare 10–15 minuter tills limpan fått fin färg.
-
10Gör sockerglasyren genom att lösa upp sockret i vattnet och koka sedan utan omrörning i 1–2 minuter.
-
11När limpan är gräddad, ta ut den ur brödgrytan och pensla den genast med glasyr. Låt den kallna innan den skivas upp.