Russinbullar med kardemumma

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
10+ 10+
Russinbullar med kardemumma
De här smakrika, söta bullarna har ett mjukt inkråm och är perfekta som mellanmål eller om du bara är sugen på något gott.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 70 g smör
  • 500 g vetemjöl och lite extra till pensling
  • 1 tsk salt
  • 85 g socker
  • 7 g torrjäst
  • 1 tsk kardemumma
  • Rivet skal och saften av 1 ekologisk citron
  • 1 stort uppvispat ägg
  • 1 tsk rapsolja
  • 75 g russin
  • 3 msk aprikosmarmelad
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 220°.
  • 2
    Häll mjölken i en kastrull och värm den tills den sjuder.
  • 3
    Ta av kastrullen från plattan, tillsätt smöret och låt det smälta helt.
  • 4
    Låt blandningen svalna tills den är ljummen.
  • 5
    Blanda mjöl, salt, socker, jäst, kardemumma samt rivet citronskal och citronsaft i en stor skål.
  • 6
    Gör en fördjupning i mjölblandningen och tillsätt den avsvalnade mjölkblandningen tillsammans med ägget och blanda ihop det med händerna.
  • 7
    Häll ut degen på en mjölad bänk och knåda den i 10 minuter.
  • 8
    Pensla en skål med olja och lägg i degen.
  • 9
    Täck över skålen med en fuktig handduk.
  • 10
    Låt degen jäsa i 40 minuter eller till dubbel storlek.
  • 11
    Häll ut degen på bänken och knåda in russinen.
  • 12
    Dela degen i 12 lika stora delar och forma dem till bullar.
  • 13
    Placera bullarna i en buffégryta som är penslad med olja och låt dem jäsa i ytterligare 25 minuter.
  • 14
    Blanda resten av mjölet med vatten så att det blir en tjock, jämn massa.
  • 15
    Lägg massan i en spritspåse och spritsa ett kryss på varje bulle.
  • 16
    Ställ in grytan med bullarna i den varma ugnen och grädda i 20-25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
  • 17
    Passera aprikosmarmeladen genom en sil för att få bort fruktbitar och värm den i en kastrull.
  • 18
    Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem med marmeladen.
  • 19
    Låt bullarna svalna innan de lossas från varandra och serveras.