- Bröd och gryn
Ingredienser
- 3 dl mjölk
- 70 g smör
- 500 g vetemjöl och lite extra till pensling
- 1 tsk salt
- 85 g socker
- 7 g torrjäst
- 1 tsk kardemumma
- Rivet skal och saften av 1 ekologisk citron
- 1 stort uppvispat ägg
- 1 tsk rapsolja
- 75 g russin
- 3 msk aprikosmarmelad
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 220°.
-
2Häll mjölken i en kastrull och värm den tills den sjuder.
-
3Ta av kastrullen från plattan, tillsätt smöret och låt det smälta helt.
-
4Låt blandningen svalna tills den är ljummen.
-
5Blanda mjöl, salt, socker, jäst, kardemumma samt rivet citronskal och citronsaft i en stor skål.
-
6Gör en fördjupning i mjölblandningen och tillsätt den avsvalnade mjölkblandningen tillsammans med ägget och blanda ihop det med händerna.
-
7Häll ut degen på en mjölad bänk och knåda den i 10 minuter.
-
8Pensla en skål med olja och lägg i degen.
-
9Täck över skålen med en fuktig handduk.
-
10Låt degen jäsa i 40 minuter eller till dubbel storlek.
-
11Häll ut degen på bänken och knåda in russinen.
-
12Dela degen i 12 lika stora delar och forma dem till bullar.
-
13Placera bullarna i en buffégryta som är penslad med olja och låt dem jäsa i ytterligare 25 minuter.
-
14Blanda resten av mjölet med vatten så att det blir en tjock, jämn massa.
-
15Lägg massan i en spritspåse och spritsa ett kryss på varje bulle.
-
16Ställ in grytan med bullarna i den varma ugnen och grädda i 20-25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
-
17Passera aprikosmarmeladen genom en sil för att få bort fruktbitar och värm den i en kastrull.
-
18Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem med marmeladen.
-
19Låt bullarna svalna innan de lossas från varandra och serveras.