Ingredienser
- 3 msk ströbröd
- 240 g ricotta
- 50 g riven parmesan
- 1 uppvispat ägg
- 2 msk färsk persilja, finhackad
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk torkad oregano eller 2 msk färsk oregano
- ½ tsk salt
- ½ tsk peppar
- 500 g blandfärs
- olivolja, till grytan
- 1 msk olivolja
- 1 lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 1/4 tsk chiliflakes
- 2 burkar krossade tomater (á 400 g)
- 2 msk färsk basilika, hackad
- 1 tsk socker
- salt och peppar, efter smak
- 200 g mozzarella, riven
- 50 g parmesan, riven
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C
-
2Börja med att göra köttbullarna: mixa ströbrödet i en matberedare tills det är riktigt fint. Häll det i en skål tillsammans med ricottaosten, parmesan, persilja, fänkålsfrön, oregano, salt och peppar och rör ihop allting med en grytsked. Häll i köttfärsen och blanda ihop allt till en jämn färs.
-
3Forma färsen till köttbullar på ca 2,5–3 cm i storlek (ca 12 köttbullar). Häll ett par droppar olivolja i buffétgrytan och lägg i köttbullarna. Stek dem i ugnen tills de är genomstekta. Det tar ca 20 minuter. Ta ut grytan ur ugnen och lägg köttbullarna på en tallrik. Låt grytan svalna i 5 minuter och låt ugnen vara på. Forma färsen till köttbullar på ca 2,5–3 cm i storlek (ca 12 köttbullar). Häll ett par droppar olivolja i buffétgrytan och lägg i köttbullarna. Stek dem i ugnen tills de är genomstekta. Det tar ca 20 minuter. Ta ut grytan ur ugnen och lägg köttbullarna på en tallrik. Låt grytan svalna i 5 minuter och låt ugnen vara på.
-
4Nu gör du tomatsåsen: värm upp grytan på spisen på medelhög värme och häll i olivolja. Stek löken tills den är genomskinlig. Skruva ner värmen. Häll i vitlök och chiliflakes och stek i ytterligare några minuter. Häll i tomaterna och låt såsen småkoka på låg värme i 5 minuter. Häll i basilika, socker och smaka av med salt och peppar.
-
5Fördela köttbullarna i buffétgrytan så att de täcks av såsen. Strö över ricotta och parmesan på rätten och stek i ugnen i ca 10 minuter, tills osten har smält och bubblar.
-
6Tips: Du kan variera rätten genom att byta ut blandfärsen mot t.ex. lammfärs.