
Här får du det bästa receptet på Lady och Lufsen-klassikern. Tomatsåsen är mild och aromatisk och köttbullarna blir mjuka och saftiga tack vare ricottaosten som blandas i färsen. Det hela gratineras i ugnen med mozzarella och parmesan.
Du kan servera rätten på klassiskt vis med spagetti, men om du vill ha lite variation kan du servera köttbullarna och tomatsåsen tillsammans med t.ex. ris eller ugnsbakade grönsaker.
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
Köttbullar:
- 3 msk ströbröd
- 240 g ricotta
- 50 g riven parmesan
- 1 uppvispat ägg
- 2 msk färsk persilja, finhackad
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk torkad oregano eller 2 msk färsk oregano
- ½ tsk salt
- ½ tsk peppar
- 500 g blandfärs
- olivolja, till grytan
Tomatsås:
- 1 msk olivolja
- 1 lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 1/4 tsk chiliflakes
- 2 burkar krossade tomater (á 400 g)
- 2 msk färsk basilika, hackad
- 1 tsk socker
- salt och peppar, efter smak
- 200 g mozzarella, riven
- 50 g parmesan, riven
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C
-
2Börja med att göra köttbullarna: mixa ströbrödet i en matberedare tills det är riktigt fint. Häll det i en skål tillsammans med ricottaosten, parmesan, persilja, fänkålsfrön, oregano, salt och peppar och rör ihop allting med en grytsked. Häll i köttfärsen och blanda ihop allt till en jämn färs.
-
3Forma färsen till köttbullar på ca 2,5–3 cm i storlek (ca 12 köttbullar). Häll ett par droppar olivolja i buffétgrytan och lägg i köttbullarna. Stek dem i ugnen tills de är genomstekta. Det tar ca 20 minuter. Ta ut grytan ur ugnen och lägg köttbullarna på en tallrik. Låt grytan svalna i 5 minuter och låt ugnen vara på. Forma färsen till köttbullar på ca 2,5–3 cm i storlek (ca 12 köttbullar). Häll ett par droppar olivolja i buffétgrytan och lägg i köttbullarna. Stek dem i ugnen tills de är genomstekta. Det tar ca 20 minuter. Ta ut grytan ur ugnen och lägg köttbullarna på en tallrik. Låt grytan svalna i 5 minuter och låt ugnen vara på.
-
4Nu gör du tomatsåsen: värm upp grytan på spisen på medelhög värme och häll i olivolja. Stek löken tills den är genomskinlig. Skruva ner värmen. Häll i vitlök och chiliflakes och stek i ytterligare några minuter. Häll i tomaterna och låt såsen småkoka på låg värme i 5 minuter. Häll i basilika, socker och smaka av med salt och peppar.
-
5Fördela köttbullarna i buffétgrytan så att de täcks av såsen. Strö över ricotta och parmesan på rätten och stek i ugnen i ca 10 minuter, tills osten har smält och bubblar.
-
6Tips: Du kan variera rätten genom att byta ut blandfärsen mot t.ex. lammfärs.