Schwarzwaldtårta med körsbär

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
10- 10-
Schwarzwaldtårta med körsbär
A celebration cake soaked in kirsch filled with layers of cherries and cream and coated in chocolate bark.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Chokladbotten:
  • 6 ägg
  • 6 msk varmt vatten
  • 200 g socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g mjöl
  • 75 g majsstärkelse
  • 50 g kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 knivsudd salt
Chokladdekoration:
  • 200 g mörk choklad
Fyllning och dekoration:
  • 7,5 dl vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker
  • Ev. ett par tsk Kirsch eller annan körsbärslikör
  • 1 glas körsbärssås med hela körsbär
  • Ev. färska körsbär till dekoration
  • En kvist rosmarin till dekoration
  • Gör så här

  • 1
    Gör chokladbottnarna:
  • 2
    Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme).
  • 3
    Vispa ägg, socker, vaniljsocker och varmt vatten till en ljus blandning. Massan ska bli cirka tre gånger så stor – det tar ungefär 10 minuter.
  • 4
    Blanda mjöl, kakao, majsstärkelse, bakpulver och salt och sila ner det i äggblandningen. Vänd försiktigt ihop smeten.
  • 5
    Häll ner smeten i springformen. Om du inte använder en springform med nonstick-beläggning måste du klä springformen med bakplåtspapper.
  • 6
    Grädda kakan i ugnen i 30-35 minuter. Kontrollera om kakan är genomgräddad genom att sticka en provsticka eller vass kniv i mitten av kakan. Om stickan är torr när du drar ut den är kakan klar. Därefter ska kakan svalna helt.
  • 7
    Gör chokladdekorationerna:
  • 8
    Smält all chokladen över vattenbad.
  • 9
    Häll ut häften av chokladen på ett bakplåtspapper och lägg ett annat ark bakplåtspapper ovanpå. Tryck ut den smälta chokladen till ett tunt lager mellan arken – chokladen får inte rinna ut i sidorna.
  • 10
    Rulla därefter ihop pappret hårt så att du får en rulle av bakplåtspapper och choklad. Gör likadant med resten av den smälta chokladen. Lägg rullarna i frysen i minst en timme.
  • 11
    När du rullar ut chokladen kommer den att brytas i barkliknande bitar som du kan dekorera tårtan med.
  • 12
    Montera tårtan:
  • 13
    Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och eventuell Kirsch. Den ska vara fast utan att vara grynig.
  • 14
    Dela kakan i tunna bottnar – gärna 4 stycken. Placera den första på ett tårtfat – eventuellt med en tårtring runt som kan stabilisera tårtan. Fördela först ett par skedar vispgrädde och därefter lite körsbärssås och körsbär på bottnen. Upprepa med de andra chokladbottnarna. När du har lagt på den översta bottnen ska tårtan dekoreras.
  • 15
    Häll resten av vispgrädden i en spritspåse med en rund tyll och spritsa små toppar på tårtan så att det påminner om ett snölandskap.
  • 16
    Dekorera tårtans sidor med chokladdekorationen och gör en liten ”lägereld” i mitten av tårtan med resten av chokladen. Fördela körsbär och stick ner små ”rosmarinträd” i tårtan. Nu är den klar att serveras.
 
Tips:
Du kan göra chokladbottnarna i förväg dagen innan. När kakan är färdiggräddad och kall, packa in den noga i plastfolie och lägg den i kylen. Då håller den sig saftig tills du ska dela den och montera tårtan.
 
 
Le Creuset