- Choklad
Ingredienser
- 6 ägg
- 6 msk varmt vatten
- 200 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g mjöl
- 75 g majsstärkelse
- 50 g kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 knivsudd salt
- 200 g mörk choklad
- 7,5 dl vispgrädde
- 2 msk vaniljsocker
- Ev. ett par tsk Kirsch eller annan körsbärslikör
- 1 glas körsbärssås med hela körsbär
- Ev. färska körsbär till dekoration
- En kvist rosmarin till dekoration
-
Gör så här
-
1Gör chokladbottnarna:
-
2Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme).
-
3Vispa ägg, socker, vaniljsocker och varmt vatten till en ljus blandning. Massan ska bli cirka tre gånger så stor – det tar ungefär 10 minuter.
-
4Blanda mjöl, kakao, majsstärkelse, bakpulver och salt och sila ner det i äggblandningen. Vänd försiktigt ihop smeten.
-
5Häll ner smeten i springformen. Om du inte använder en springform med nonstick-beläggning måste du klä springformen med bakplåtspapper.
-
6Grädda kakan i ugnen i 30-35 minuter. Kontrollera om kakan är genomgräddad genom att sticka en provsticka eller vass kniv i mitten av kakan. Om stickan är torr när du drar ut den är kakan klar. Därefter ska kakan svalna helt.
-
7Gör chokladdekorationerna:
-
8Smält all chokladen över vattenbad.
-
9Häll ut häften av chokladen på ett bakplåtspapper och lägg ett annat ark bakplåtspapper ovanpå. Tryck ut den smälta chokladen till ett tunt lager mellan arken – chokladen får inte rinna ut i sidorna.
-
10Rulla därefter ihop pappret hårt så att du får en rulle av bakplåtspapper och choklad. Gör likadant med resten av den smälta chokladen. Lägg rullarna i frysen i minst en timme.
-
11När du rullar ut chokladen kommer den att brytas i barkliknande bitar som du kan dekorera tårtan med.
-
12Montera tårtan:
-
13Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och eventuell Kirsch. Den ska vara fast utan att vara grynig.
-
14Dela kakan i tunna bottnar – gärna 4 stycken. Placera den första på ett tårtfat – eventuellt med en tårtring runt som kan stabilisera tårtan. Fördela först ett par skedar vispgrädde och därefter lite körsbärssås och körsbär på bottnen. Upprepa med de andra chokladbottnarna. När du har lagt på den översta bottnen ska tårtan dekoreras.
-
15Häll resten av vispgrädden i en spritspåse med en rund tyll och spritsa små toppar på tårtan så att det påminner om ett snölandskap.
-
16Dekorera tårtans sidor med chokladdekorationen och gör en liten ”lägereld” i mitten av tårtan med resten av chokladen. Fördela körsbär och stick ner små ”rosmarinträd” i tårtan. Nu är den klar att serveras.