- Mjöl
Ingredienser
- 50 g hasselnötter
- 400 g vetemjöl
- 1 knivsudd salt
- 3 tsk bakpulver
- 2 msk socker
- 85 g smör
- 100 g hackade dadlar
- 1 tsk pressad citron
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 200° C.
-
2Bred ut hasselnötterna på en bakplåt och rosta dem i ugnen i 10 minuter. Låt dem svalna. Gnid av skalen och grovhacka nötterna.
-
3Kör mjölk, salt, bakpulver, socker, smör, hackade dadlar och nötter i en matberedare eller mixer tills konsistensen påminner om brödsmulor. Häll över blandningen i en stor skål.
-
4Vispa ihop pressad citron, mjölk och ägg i en annan skål.
-
5Gör en fördjupning i mitten av smulorna och häll i mjölkblandningen. Rör i degen tills den hänger ihop. Häll ut degen på en mjölad bänk och knåda den tills den hänger ihop och släpper bänken. Använd eventuellt lite mer mjöl om degen är för kladdig.
-
6Kavla ut degen tills den är 4-5 cm tjock. Ta ut scones med ett glas eller en utstickare. Lägg dem på en bakplåt.
-
7Grädda sconesen i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna. Lägg över dem på ett galler och låt dem svalna.