- Grönsaker
Ingredienser
- 2 matskedar (30 ml) olivolja
- 1 finhackad gul lök
- 2 medelstora purjolökar, skölja och skivade
- 500 g blandad svamp, större svampar skivas
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 4 skalade och tärnade morötter
- 2 tärnade selleristjälkar
- 3 kvistar timjan
- Grovhackade blad från en rosmarinkvist
- Salt och nymalen svartpeppar
- 2 matskedar (30 ml) tomatpuré
- 125 ml (1/2 kopp) rött vin
- 500 ml (2 koppar) grönsaksbuljong)
- 400 g burk med krossade tomater
- 1/2 kopp sköljda och avrunna bruna linser
- 400 g burk bruna vignabönor, sköljda och avrunna
- 500 g stärkelserika potatisar, skalade och grovt delade
- 500 g skalade och grovt delade sötpotatisar med ljust kött
- 40 g saltat smör
- 125 ml (1/2 kopp) standardmjölk, värmd
- 1/2 kopp gruyere-ost, finriven
- Salt och svartpeppar till kryddning
- Bladpersilja och gräslök, finhackat
-
Gör så här
-
1Värm 1 matsked olivolja i en 24 cm rund Signature-gryta från Le Creuset. Tillsätt lök och purjolökar. Sautera på medelhög värme tills den är mjuk, 6–8 minuter. Öka sedan temperaturen till hög och tillsätt svampen. Tillaga tills all vätska har reducerats och svampen är gyllenbrun. Rör ner vitlöken och tillaga i en minut.
-
2Lägg i morötter, selleri, timjan och rosmarin. Krydda lätt med salt och svartpeppar. Tillaga i flera minuter tills de mjuknat och tillsätt sedan tomatpurén. Deglasera med vinet och reducera till hälften. Tillsätt buljong, tomater och linser. Täck över delvis och låt det sjuda i 40–45 minuter. Rör ner bönor och persilja.
-
3Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet noggrant, mosa och tillsätt smöret, mjölken och osten. Krydda med salt och svartpeppar.
-
4Dela upp fyllningen mellan sex Le Creuset-soppskålar, utsmyckade med lejonhuvuden. Spritsa eller skopa över potatistoppingen. Ugnsbaka i en 200 ° C förvärmd ugn tills den bubblar och är gyllenbrun, ungefär 30 minuter. Toppa med hackad gräslök.