Användning och underhåll

Skillnaden mellan sandfärgad emalj och matt svart emalj

Image without a name
 
Du kanske har lagt märke till att Le Creuset har två olika alternativ när det gäller insidan av våra kokkärl i gjutjärn med emalj och vi får ofta frågor om skillnaderna mellan dem. Vår ljusa inre sandemalj är den vanligaste, medan den andra är vår matta svarta satinemalj. Båda är emaljbeläggningar, men båda har en specifik funktion och användning. Läs vidare för att lära dig mer om likheter och skillnader.

Om vår sandfärgade emalj

Den ljusa emaljen finns inuti våra ikoniska Signature gjutjärnsgrytor och de flesta av våra andra emaljerade gjutjärnskärl. Den glansiga sandfärgade ytan är faktiskt en emaljbeläggning – en typ av glas. Viktigast av allt är att beläggningen har flera syften och inte behöver förbehandlas, vilket gör våra kokkärl i gjutjärn enkla att underhålla.

 

Den ljusa sandemaljen ger bättre övervakning av tillagningsprocessen och är väl lämpad för fuktiga matlagningsmetoder. Du kan enkelt se de bruna nyanserna på botten av kokytan och hålla ögonen öppna så att det inte bränner. Sandemaljens släta, nästan glansiga yta innebär också att maten inte klibbar lika lätt, vilket innebär en problemfri rengöring.

 

En av de många fördelarna med att använda en emaljbeläggning är att glas inte absorberar lukter eller smaker från maten. Den är också perfekt för förvaring av matrester och reagerar inte med sura livsmedel som tomater och citrusfrukter. Oroa dig inte om du upptäcker att den sandfärgade emaljen har blivit fläckig under tillagningen! Dessa fläckar är inte permanenta och kan rengöras med vårt rengöringsmede eller till och med med med bikarbonat.

Image without a name
 

En enda gryta - för perfektion

Använd våra kokkärl med sandemaljinredning för ett brett utbud av rätter som får det att vattnas i munnen.

 

Om vår matta svarta emalj

Svart emalj finns oftast på insidan av våra Signature Skillets, stekpannor och grillpannor. Med sin mattsvarta yta tror många att denna yta är rågjutjärn. Detta är dock inte fallet, och Le Creusets innovativa glasemaljbeläggning på gjutjärnet ger en mycket enklare användning och ren yta än traditionellt obehandlat gjutjärn.

Image without a name
 

På som vår sandfärgade emalj kräver den svarta emaljen ingen förbehandling. Den är perfekt både för att grilla, steka och andra matlagningsmetoder och ger en underbart brun karamelliserad yta på din mat. Våra köksprodukter bevarar och fördelar värmen jämt så bra att du bara behöver använda medelhög temperatur när du lagar mat med dem.

 
Kastrullytan kommer att utveckla en nyttig patina som förbättrar matlagningsprestandan, minskar fastklibbning och behovet av ytsmörjning. Även om det är lättare att underhålla än råjärn vill du ändå vara försiktig så att du inte skrubbar bort patina när du rengör pannan. Se till att läsa vår Cleaning & Skötselsida.
LÄS MER
 

Bryna goda smaker

Insidan tar smakerna till nya läckra höjder.

Var kan jag använda mina kokkärl i gjutjärn?

Ugn

Ugnens grill

Elektrisk häll

Glaskeramikhäll

Gashäll

Induktionshäll

Matlagning med gjutjärn

En livstid av utsökta måltider väntar.