- Frukt
Ingredienser
- 400 g plommon
- 2 msk vatten
- 1 vaniljstång
- 2 msk flytande honung till plommonen
- 1 msk flytande honung till smeten + extra till servering
- 1 stjärnanis
- 2 lagerblad
- 175 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- Rivet skal från 1 apelsin
- 40 g rörsocker
- 1 knivsudd salt
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 msk smör + extra till servering
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C
-
2Bakade plommon: halvera plommonen, kärna ur dem och lägg dem i en ugnsfast form.
-
3Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen och lös upp dem i en liten skål med 2 msk vatten. Häll både vaniljvattnet och den urskrapade vaniljstången i formen med plommonen. Häll även i honung, stjärnanis och lagerblad och vänd runt alltsammans. Baka plommonen i ugnen tills de har mjuknat, ca 20 minuter.
-
4Pannkakor: sikta ner mjöl och bakpulver i en skål. Häll i det rivna apelsinskalet, socker och salt och rör ihop ingredienserna. Häll sedan i ägg, mjölk och honung och vispa smeten lätt med en visp.
-
5Värm upp crepespannan på spisen på medelhög värme. Smält smöret i pannan och vänd sedan ner det i pannkakssmeten. Sätt tillbaka pannan på spisen.
-
6Fördela smeten i pannan med hjälp av en matsked – varje klick blir en pannkaka. Grädda dem i 1–2 minuter, tills du ser att kanterna är lätt gyllene. Vänd dem med en stekspade och stek i ytterligare 1–2 minuter. Lägg dem åt sidan på en tallrik och upprepa med resten av smeten.
-
7När alla pannkakorna är klara serveras de med en rejäl sked plommon och lite extra honung. Det går även bra att servera med naturell yoghurt eller glass.