- Frukt
Ingredienser
- 100 g hallonsylt av god kvalitet
- 100 g färska hallon
- 160 ml varm mjölk
- 5 g torrjäst
- 25 g socker
- 250 g vetemjöl, plus extra till utkavling
- 3 ml salt
- 6 ml vaniljpasta
-
Gör så här
-
1Blanda alla degens ingredienser i en bakmaskin utrustad med degkrok. Knåda degen i ca 8–10 minuter tills den blir smidig. Tillsätt lite extra mjöl om det behövs. Täck över med en kökshandduk och låt den jäsa på en varm plats tills degen blivit dubbelt så stor.
-
2Smörj Le Creusets 20 cm hjärtformade Signature-gryta.
-
3Töm ut degen och dela den i sex lika stora delar. Kavla varje del av degen till en 3 x 40 cm rektangel. Placera en remsa på din arbetsyta, sprid ut ett jämnt lager med hallonsylt och strö över rivna hallon. Toppa med en annan degrektangel och mer sylt och hallon. Täck med en tredje degremsa och ställ åt sidan. Upprepa processen med de tre återstående degrektanglarna.
-
4Plocka upp de två högarna med deg, vrid och lägg dem som spiraler i hjärtgrytan. Täck över med en kökshandduk och låt den jäsa igen tills degen blivit dubbelt så stor.
-
5Förvärm ugnen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmärke 4.
-
6Baka i 40 minuter och höj sedan ugnens temperatur till 200 °C/180 °C varmluftsugn/gasmärke 6 och baka i ytterligare 10–15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut grytan ur ugnen, borsta med varm hallonsylt och låt svalna i grytan.
-
7Ta ut ur grytan och servera med varmt smör och mer sylt.
-
8Den här limpan kan till och med användas för att göra fattiga riddare som serveras med färska bär, naturell yoghurt eller crème fraîche och honung.