- Grönsaker
Ingredienser
- 50 g pinjenötter
- Rapsolja
- 1 liten lök, finhackad
- 1 pressad vitlöksklyfta
- ½ msk torkad oregano
- 1 handfull färsk spenat
- 4 kvistar mynta
- 1 liten knippe dill
- Salt och peppar
- 50 g fetaost
- 100 g ricotta
- 4 ark filodeg
- 1½ msk smält smör eller olivolja
- 1 uppvispat ägg
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 180 ˚C.
-
2Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är lätt gyllene, och hacka dem grovt när dem har svalnat.
-
3Tillsätt lite rapsolja i stekpannan och stek löken tills den är mjuk.
-
4Tillsätt vitlök och lite salt, och stek kort.
-
5Tillsätt oregano och spenat, och stek tills spenatbladen sjunker ihop.
-
6Lägg spenatblandningen i en stor skål och låt den svalna.
-
7Plocka bladen av myntakvistarna och hacka dem fint tillsammans med dillen.
-
8Tillsätt mynta, dill och pinjenötter i spenatblandningen.
-
9Smula ner fetaosten i blandningen och tillsätt ricotta.
-
10Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
-
11Placera ut ett ark filodeg på bordet och pensla med lite ägg. Lägg ett ark filodeg ovanpå, så att de två lagren klibbar ihop.
-
12Lägg hälften av spenatblandningen längs en av sidorna.
-
13Rulla filodegen runt spenatblandningen så att den får formen av en korv.
-
14Forma korven till en spiral och placera den i mitten av tapastallriken.
-
15Upprepa proceduren med resterande filodegsark och spenatblandning.
-
16Pensla degen med smält smör eller olivolja och baka i 15–20 minuter tills pajerna är gyllenbruna och krispiga.