Små spenatpajer (Spanakopita)

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Små spenatpajer (Spanakopita)
Spanakopita är en kryddig, grekisk paj som traditionellt innehåller spenat, fetaost och lök. Vi har lagt till rostade pinjenötter och en frisk smak av mynta och dill, som gör de små pajerna till ett spännande tillskott på tapasbordet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 50 g pinjenötter
  • Rapsolja
  • 1 liten lök, finhackad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ msk torkad oregano
  • 1 handfull färsk spenat
  • 4 kvistar mynta
  • 1 liten knippe dill
  • Salt och peppar
  • 50 g fetaost
  • 100 g ricotta
  • 4 ark filodeg
  • 1½ msk smält smör eller olivolja
  • 1 uppvispat ägg
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180 ˚C.
  • 2
    Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är lätt gyllene, och hacka dem grovt när dem har svalnat.
  • 3
    Tillsätt lite rapsolja i stekpannan och stek löken tills den är mjuk.
  • 4
    Tillsätt vitlök och lite salt, och stek kort.
  • 5
    Tillsätt oregano och spenat, och stek tills spenatbladen sjunker ihop.
  • 6
    Lägg spenatblandningen i en stor skål och låt den svalna.
  • 7
    Plocka bladen av myntakvistarna och hacka dem fint tillsammans med dillen.
  • 8
    Tillsätt mynta, dill och pinjenötter i spenatblandningen.
  • 9
    Smula ner fetaosten i blandningen och tillsätt ricotta.
  • 10
    Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
  • 11
    Placera ut ett ark filodeg på bordet och pensla med lite ägg. Lägg ett ark filodeg ovanpå, så att de två lagren klibbar ihop.
  • 12
    Lägg hälften av spenatblandningen längs en av sidorna.
  • 13
    Rulla filodegen runt spenatblandningen så att den får formen av en korv.
  • 14
    Forma korven till en spiral och placera den i mitten av tapastallriken.
  • 15
    Upprepa proceduren med resterande filodegsark och spenatblandning.
  • 16
    Pensla degen med smält smör eller olivolja och baka i 15–20 minuter tills pajerna är gyllenbruna och krispiga.