Smördegsstavar med ost och bacon

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
+10 +10
Smördegsstavar med ost och bacon
Perfekta snacks för sista minuten-gäster. Anpassa fyllningen efter din smak, och se till att använda en stark ost som ger extra smak.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
  • Ost
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 250 g bacon
  • 2 x 250 g ark fryst smördeg, tinat
  • 1 stort ägg, uppvispat, för pensling
  • 2 msk (30 ml) basilikapesto
  • 100 g mogen cheddar, finriven
  • 80 g parmesanost, finriven
  • Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
  • 1 msk timjanblad
  • Gör så här

  • 1
    Stek baconet tills det är superknaprigt. Du kan göra detta i en panna eller i ugnen på 180°C i 35 minuter. Låt det svalna och hacka det mycket fint.
  • 2
    Strö mjöl på ett bord, lägg de två arken smördeg ovanpå och pensla med ägg. Bred basilikapesto på smördegen och toppa med båda ostarna, timjan, bacon, salt och svartpeppar.
  • 3
    Klipp remsor på 8 x 3 cm. Vrid remsorna genom att hålla i båda ändarna och vända degen åt motsatta håll och lägg stängerna på en 31 x 31 cm rektangulär platt bakplåt från Le Creuset. Om smördegen vid något tillfälle blir för varm och för svår att arbeta med kan du helt enkelt lägga tillbaka den i frysen några minuter innan du fortsätter. Pensla stängerna med ägg precis innan gräddning.
  • 4
    Låt dem svalna i kylen i 10 minuter och grädda i 20-25 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt dem svalna lite och servera.
  • 5
    Stängerna kan göras dagen innan, förvaras övertäckta i kylen och gräddas strax före servering.
 
Tips:
Om du låter degen vila i kylskåpet innan du bakar får du krispigare och fluffigare gyllene stänger. 
 
 
Le Creuset