Smulpaj med äpple och kokos

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under en timme Under en timme
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Smulpaj med äpple och kokos
En variant på en klassisk äppelpaj! Den här söta, smuligt goda pajen kan serveras direkt när den kommer ur ugnen – ur vår stora ugnsfasta form med non-stick-yta.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL SMÖRDEGEN
  • 500 g mjöl
  • 10 ml salt
  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 14 g florsocker
  • 30 ml vatten
TILL FYLLNINGEN
  • 1,5–2 kg äpplen, skalade, urkärnade och skivade
  • 250 g mjukt, ljusbrunt socker
  • 2 teskedar kanel
  • Saft från 1 citron
  • 60 ml vatten
TILL SMULDEGEN
  • 130 g mjöl
  • 250 g smör
  • 120 g socker
  • 150 g kokosflingor
  • Gör så här

  • 1
    Till smördegen:
  • 2
    Sikta mjölet och saltet. Tillsätt smör och knåda det till en smuldeg med dina fingertoppar. Tillsätt äggula och vatten. Knåda varsamt ihop till en deg och var noggrann med att inte överarbeta degen. Forma degen till en platt skiva, linda in den i plastfolie och ställ den i kylen i 30 minuter. Förvärm ugnen till 220 °C (210 °C varmluft). När degen svalnat, kavla ut den tunt mellan två mjölade bakplåtspapper och ställ in den i kylen igen i 15 minuter. Täck Le Creusets 33 x 26 cm stora rektangulära ugnsform med bakplåtspapper.
  • 3
    Till fyllningen:
  • 4
    Förvärm ugnen till 220 °C (210 °C varmluft). Blanda äpplen, socker, kanel, citronsaft och vatten. Lägg det ovanpå degen i ugnsformen.
  • 5
    Till smuldegen:
  • 6
    Kombinera mjöl, socker och smör försiktigt med fingertopparna tills det bildas smulor, rör sedan i kokosflingorna så att det bildas en smuldeg. Sprid ut smuldegen över äpplena.
  • 7
    Ställ in i ugnen och grädda på 220 °C i 30 minuter, sänk sedan ugnen till 180 °C och grädda i ytterligare 45 minuter tills degen är gyllenbrun och äpplena lagom mjuka.