- Frukt
Ingredienser
- 500 g mjöl
- 10 ml salt
- 300 g smör
- 2 äggulor
- 14 g florsocker
- 30 ml vatten
- 1,5–2 kg äpplen, skalade, urkärnade och skivade
- 250 g mjukt, ljusbrunt socker
- 2 teskedar kanel
- Saft från 1 citron
- 60 ml vatten
- 130 g mjöl
- 250 g smör
- 120 g socker
- 150 g kokosflingor
-
Gör så här
-
1Till smördegen:
-
2Sikta mjölet och saltet. Tillsätt smör och knåda det till en smuldeg med dina fingertoppar. Tillsätt äggula och vatten. Knåda varsamt ihop till en deg och var noggrann med att inte överarbeta degen. Forma degen till en platt skiva, linda in den i plastfolie och ställ den i kylen i 30 minuter. Förvärm ugnen till 220 °C (210 °C varmluft). När degen svalnat, kavla ut den tunt mellan två mjölade bakplåtspapper och ställ in den i kylen igen i 15 minuter. Täck Le Creusets 33 x 26 cm stora rektangulära ugnsform med bakplåtspapper.
-
3Till fyllningen:
-
4Förvärm ugnen till 220 °C (210 °C varmluft). Blanda äpplen, socker, kanel, citronsaft och vatten. Lägg det ovanpå degen i ugnsformen.
-
5Till smuldegen:
-
6Kombinera mjöl, socker och smör försiktigt med fingertopparna tills det bildas smulor, rör sedan i kokosflingorna så att det bildas en smuldeg. Sprid ut smuldegen över äpplena.
-
7Ställ in i ugnen och grädda på 220 °C i 30 minuter, sänk sedan ugnen till 180 °C och grädda i ytterligare 45 minuter tills degen är gyllenbrun och äpplena lagom mjuka.