- Ris & gryn
Ingredienser
- 2 msk vegetabilisk olja
- 1 lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 cm ingefära, skalad och finriven
- 150-200 g gröna ärtor, färska eller frysta
- 150 g grön sparris, skuren i lagom stora bitar
- 400 g ris/alternativt 800 g kokt ris från dagen innan
- 1½ msk mirin (sött risvin) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
- ¼ tsk dashipulver (japansk fiskbuljong) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
- En halv lime, skal och saft
- 4 salladslökar, grovhackade
- 1 tsk vita sesamfrön, rostade
- 50 g spenat, färsk
- salt och peppar
-
Gör så här
-
1Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan.
-
2Värm upp wokpannan på medelvärme, häll i olja och stek löken tills den börjar få färg. Lägg i vitlök, ingefära, ärtor och sparris och stek i ytterligare 5 minuter tills grönsakerna har mjuknat. Lägg i ris, mirin, dashipulver och limeskal och saft. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.
-
3När riset har sugit upp all vätska lägger du i vårlök, sesamfrön och spenat. Rör om tills spenaten har sjunkit ihop och är tillagad. Servera i djupa skålar.