Soppa med morot och palsternacka med salsa på rostade hasselnötter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Soppa med morot och palsternacka med salsa på rostade hasselnötter
En god mättande soppa med rostade morötter och palsternacka. Hasselnötssalsa blir en perfekt garnering som ger knapriga bitar och textur.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL SOPPAN
  • 5 morötter (700 g), skalade och skivade i stora bitar
  • 4 palsternackor (250 g) skalade och skivade i stora bitar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 matskedar (45 ml) olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Blad från 3 kvistar timjan
  • 1 tärnad gul lök
  • 1 tesked (5 ml) kumminfrön
  • 3/4 tesked malen koriander
  • 1,25 liter (5 koppar) grönsaksbuljong
  • 400 g kokosmjölk på burk
TILL HASSELNÖTSSALSAN
  • 60 g hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • En näve finhackad bladpersilja
  • Zest från en citron
  • 2 matskedar (30 ml) citronjuice
  • 60 ml (1/4 kopp) olivolja, extra jungfru
  • 2 teskedar (10 ml) honung
  • Havssalt i flingor och nymalen svartpeppar efter smak
TILL SERVERING
  • 80 ml yoghurt eller färsk grädde, valfritt
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 200 °C. Lägg morötter, palsternackor och vitlök i en ugnsform. Ringla över två matskedar olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Sprid ut timjan över och rör runt så att alla grönsakerna är täckta. Rosta i ugnen i 40–45 minuter, vänd på grönsakerna efter halva tiden.
  • 2
    Värm den återstående oljan i en 24 cm rund Signature-gryta från Le Creuset. Tillsätt lök och sautera på medelhög värme tills den är mjuk, ungefär 6–8 minuter. Tillsätt kummin och koriander och låt koka i ytterligare några minuter.
  • 3
    Tillsätt de rostade grönsakerna i grytan. Tillsätt buljongen och koka upp. Täck över delvis med ett lock och låt det sjuda i 10–12 minuter. Överför till en mixer och mixa till det inte finns några bitar kvar. Häll tillbaka soppan i grytan. Tillsätt kokosmjölken och värm upp.
  • 4
    Gör salsan genom att lägga alla ingredienserna i en skål och mixa ihop.
  • 5
    Sleva upp soppan i förvärmda skålar. Ringla över en matsked med yoghurt eller grädde och servera hasselnötssalsan vid sidan om.