- Grönsaker
Ingredienser
- 5 morötter (700 g), skalade och skivade i stora bitar
- 4 palsternackor (250 g) skalade och skivade i stora bitar
- 2 klyftor vitlök
- 3 matskedar (45 ml) olivolja
- Salt och nymalen svartpeppar
- Blad från 3 kvistar timjan
- 1 tärnad gul lök
- 1 tesked (5 ml) kumminfrön
- 3/4 tesked malen koriander
- 1,25 liter (5 koppar) grönsaksbuljong
- 400 g kokosmjölk på burk
- 60 g hasselnötter, rostade och grovt hackade
- En näve finhackad bladpersilja
- Zest från en citron
- 2 matskedar (30 ml) citronjuice
- 60 ml (1/4 kopp) olivolja, extra jungfru
- 2 teskedar (10 ml) honung
- Havssalt i flingor och nymalen svartpeppar efter smak
- 80 ml yoghurt eller färsk grädde, valfritt
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 200 °C. Lägg morötter, palsternackor och vitlök i en ugnsform. Ringla över två matskedar olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Sprid ut timjan över och rör runt så att alla grönsakerna är täckta. Rosta i ugnen i 40–45 minuter, vänd på grönsakerna efter halva tiden.
-
2Värm den återstående oljan i en 24 cm rund Signature-gryta från Le Creuset. Tillsätt lök och sautera på medelhög värme tills den är mjuk, ungefär 6–8 minuter. Tillsätt kummin och koriander och låt koka i ytterligare några minuter.
-
3Tillsätt de rostade grönsakerna i grytan. Tillsätt buljongen och koka upp. Täck över delvis med ett lock och låt det sjuda i 10–12 minuter. Överför till en mixer och mixa till det inte finns några bitar kvar. Häll tillbaka soppan i grytan. Tillsätt kokosmjölken och värm upp.
-
4Gör salsan genom att lägga alla ingredienserna i en skål och mixa ihop.
-
5Sleva upp soppan i förvärmda skålar. Ringla över en matsked med yoghurt eller grädde och servera hasselnötssalsan vid sidan om.