- Grönsaker
Ingredienser
- 700 g blomkål, skuren i buketter
- 250 g kålrot, skalad och skuren i lagom stora bitar
- 450 g palsternacka, skalad och tunt skivad
- Olivolja
- Salt
- 10 g timjankvistar
- 1,5 l grönsaksbuljong
- 250 ml grädde
- 1 vitlökshuvud, skuren i hälften
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 180°C/ varmluft 160°C/ gasmarkering 4.
-
2Lägg blomkålen och kålrot i en 35 cm rektangulär ugnsform i rostfritt stål från Le Creuset och ringla över olivolja, krydda med salt och strö över timjankvistarna, spara en stjälk till garnering. Täck med aluminiumfolie och rosta i ugnen i 1 timme. Ta bort folien och grädda i ytterligare 30 minuter. Se till att grönsakerna är genomstekta utan att bli för bruna.
-
3Skiva palsternackan tunt med en grönsaksskalare eller mandolin. Hetta upp vegetabilisk olja i en djup gryta, använd en digital matlagningstermometer och vänta tills temperaturen visar 160 °C. Stek sedan palsternackan i portioner tills de är gyllenbruna. Ta bort dem från oljan med en hålsked och låt dem rinna av på hushållspapper. Smaka av med salt och upprepa med resterande palsternacka. Om du inte har en termometer kan du doppa handtaget på en träslev eller ätpinne i oljan. Om det bubblar konstant är oljan tillräckligt varm.
-
4Lägg grönsakerna i en stor gryta och tillsätt grönsaksfonden. Sätt den på medelvärme och låt den puttra. Tillsätt grädden och spara lite till dekoration. Ta soppan från värmen och mixa den i portioner medan den fortfarande är varm. Mixa tills den är helt slät och sila genom en fin sil för den ultimata sammetslena soppan. Garnera med grädde, krispiga palsternackschips, olivolja och timjan.