Soppa med rostad blomkål, palsternacka och kålrot

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Soppa med rostad blomkål, palsternacka och kålrot
En sammetslen soppa med en rik smak som garanterat kommer att värma upp festbordet. Servera rykande het och strö över färska örter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 700 g blomkål, skuren i buketter
  • 250 g kålrot, skalad och skuren i lagom stora bitar
  • 450 g palsternacka, skalad och tunt skivad
  • Olivolja
  • Salt
  • 10 g timjankvistar
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 250 ml grädde
  • 1 vitlökshuvud, skuren i hälften
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 180°C/ varmluft 160°C/ gasmarkering 4.
  • 2
    Lägg blomkålen och kålrot i en 35 cm rektangulär ugnsform i rostfritt stål från Le Creuset och ringla över olivolja, krydda med salt och strö över timjankvistarna, spara en stjälk till garnering. Täck med aluminiumfolie och rosta i ugnen i 1 timme. Ta bort folien och grädda i ytterligare 30 minuter. Se till att grönsakerna är genomstekta utan att bli för bruna.
  • 3
    Skiva palsternackan tunt med en grönsaksskalare eller mandolin. Hetta upp vegetabilisk olja i en djup gryta, använd en digital matlagningstermometer och vänta tills temperaturen visar 160 °C. Stek sedan palsternackan i portioner tills de är gyllenbruna. Ta bort dem från oljan med en hålsked och låt dem rinna av på hushållspapper. Smaka av med salt och upprepa med resterande palsternacka. Om du inte har en termometer kan du doppa handtaget på en träslev eller ätpinne i oljan. Om det bubblar konstant är oljan tillräckligt varm.
  • 4
    Lägg grönsakerna i en stor gryta och tillsätt grönsaksfonden. Sätt den på medelvärme och låt den puttra. Tillsätt grädden och spara lite till dekoration. Ta soppan från värmen och mixa den i portioner medan den fortfarande är varm. Mixa tills den är helt slät och sila genom en fin sil för den ultimata sammetslena soppan. Garnera med grädde, krispiga palsternackschips, olivolja och timjan.
 
Soppan går bra att frysa, tina den över natten i kylen.
 
 
Le Creuset