- Fisk och skaldjur
- Grönsaker
- Ris och gryn
Ingredienser
- 4 laxfiléer på ca 170 gr.
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- 2 msk kokosolja
- 2 schalottenlökar, skivade
- 500 g tärnad zucchini, t.ex. butternut
- 1 röd paprika, skivad
- 1 matsked riven ingefära
- 1 matsked riven vitlök
- 2 msk Thailändsk grön currypasta
- 1 burk kokosmjölk
- 1 matsked fisksås
- 225 gr sockerärtor
- 1/2 lime, pressad
- 100 g hackad koriander
- 100 g vårlök
- Ångat ris
-
Gör så här
-
1Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Placera en traktörpanna på medelvärme. Tillsätt 1 matsked kokosolja. Stek laxen två åt gången, med köttsidan nedåt. Stek laxfiléerna tills de är bruna och krispiga, ca 5 minuter. Ta bort dem från pannan och ställ dem åt sidan. Stek alla laxfiléer.
-
2Häll den andra matskeden kokosolja i pannan tillsammans med schalottenlöken. Fräs schalottenlöken tills den är mjuk och börjar karamelliseras, ca 5 minuter. Tillsätt zucchini, röd paprika, ingefära, vitlök och grön currypasta. Rör om för att rosta currypastan och blanda i, ca 2 minuter.
-
3Tillsätt kokosmjölk och fisksås. När det sjuder, sänk värmen till låg, lägg på locket och låt sjuda tills pumpan är precis mjuk, cirka 10 minuter. Tillsätt sockerärtorna och rör om igen. Lägg laxfiléerna ovanpå grönsakerna med skinnsidan nedåt. Täck över och låt puttra tills laxen är genomstekt, ca 3-5 minuter.
-
4Ta pannan från värmen och tillsätt limesaften. Garnera med hackad koriander och vårlök och servera med ångkokt ris.