- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 12 kammusslor
- 12 skivor pancetta
- 1 msk kapris
- 2 salviakvistar
- olivolja
- 1 citron
- salt och peppar
- 200 g gröna torkade linser
- 1 röd chili, hel
- 2 vitlöksklyftor, hela
- En kvist salvia
- 200 g färsk spenat
- 1 msk rödvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- Saften från en halv citron
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Häll linserna i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili, vitlök och salvia. Häll i vatten i grytan så att vattnet täcker 2 cm ovanför linserna. Koka upp och låt linserna småkoka i 10–12 minuter eller tills de är ”al dente”.
-
2Slå bort vattnet från linserna och häll i rödvinsvinäger och olivolja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ åt sidan.
-
3Skrapa kammusslorna på ovansidan, ca 3 mm djupt.
-
4Värm upp gjutjärnspannan. Häll ett par matskedar olivolja i pannan och stek pancettan tills den är gyllene och spröd. Låt bitarna rinna av på lite hushållspapper på en tallrik.
-
5Krydda kammusslorna med salt och peppar. Häll ett par matskedar olivolja i samma stekpanna och lägg i kammusslorna med den skrapade sidan nedåt. Lägg även i kapris och salvia i pannan. Vänd kammusslorna när de är gyllene på ena sidan. Pressa över citronsaft och lyft av pannan från värmen. Eftervärmen i gjutjärnet steker färdigt kammusslorna.
-
6Under tiden värmer du upp en andra gjutjärnspanna. Häll 2 msk olivolja i pannan och lägg i linsblandningen och spenat. När spenaten faller isär pressar du över saften från en halv citron över blandningen. Smaka av med salt och peppar.
-
7Servera kammusslorna med en sked linssallad, ett par skivor krispig pancetta och en citronklyfta.