Stekta kammusslor med linssallad och spröd pancetta

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Stekta kammusslor med linssallad och spröd pancetta
Kammusslor är något av det läckraste man kan äta. Här får de stekta kammusslorna sällskap av krispig pancetta och en sallad med linser, vitlök och spenat som blir till en lätt och somrig rätt. Du kan köpa kammusslor från din lokala fiskhandlare som gärna öppnar och rensar dem åt dig om du inte vill göra det själv. Det här receptet är ursprungligen framtaget för att tillagas över öppen eld där gjutjärnspannan/grytan placeras på ett grillgaller eller ovanpå fyra stenar i glödbädden. Det är viktigt att gjutjärnet inte ställs direkt på glöden. Har du inte tillgång till öppen eld kan du använda produkterna på grillen eller spisen och tillaga rätten där.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 12 kammusslor
  • 12 skivor pancetta
  • 1 msk kapris
  • 2 salviakvistar
  • olivolja
  • 1 citron
  • salt och peppar
Linssallad:
  • 200 g gröna torkade linser
  • 1 röd chili, hel
  • 2 vitlöksklyftor, hela
  • En kvist salvia
  • 200 g färsk spenat
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • Saften från en halv citron
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Häll linserna i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili, vitlök och salvia. Häll i vatten i grytan så att vattnet täcker 2 cm ovanför linserna. Koka upp och låt linserna småkoka i 10–12 minuter eller tills de är ”al dente”.
  • 2
    Slå bort vattnet från linserna och häll i rödvinsvinäger och olivolja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ åt sidan.
  • 3
    Skrapa kammusslorna på ovansidan, ca 3 mm djupt.
  • 4
    Värm upp gjutjärnspannan. Häll ett par matskedar olivolja i pannan och stek pancettan tills den är gyllene och spröd. Låt bitarna rinna av på lite hushållspapper på en tallrik.
  • 5
    Krydda kammusslorna med salt och peppar. Häll ett par matskedar olivolja i samma stekpanna och lägg i kammusslorna med den skrapade sidan nedåt. Lägg även i kapris och salvia i pannan. Vänd kammusslorna när de är gyllene på ena sidan. Pressa över citronsaft och lyft av pannan från värmen. Eftervärmen i gjutjärnet steker färdigt kammusslorna.
  • 6
    Under tiden värmer du upp en andra gjutjärnspanna. Häll 2 msk olivolja i pannan och lägg i linsblandningen och spenat. När spenaten faller isär pressar du över saften från en halv citron över blandningen. Smaka av med salt och peppar.
  • 7
    Servera kammusslorna med en sked linssallad, ett par skivor krispig pancetta och en citronklyfta.