- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 1 kg strandkrabbor
- 3 schalottenlökar
- 1 fänkål
- 2 morötter
- 1 syrligt äpple
- ½ dl konjak
- 1 l äppelmust (EJ koncentrat – kan ersättas med vitt vin)
- 5–8 lagerblad
- 1 näve körvel
- 10–15 kvistar timjan
- 1 tsk hel svartpeppar
- 3 dl grädde
- Äppelcidervinäger
- Salt och peppar
- 1 blomkålshuvud
- 50 g smör
- Blomsterkrasse
- Rapsolja
-
Gör så här
-
1Hacka schalottenlök, fänkål, morötter och äpple grovt. Fräs i 2–3 minuter i lite olja i en gryta. Lägg i krabborna och se till att de steks väl och får mycket värme.
-
2Tillsätt konjaken och tänd på den. Tillsätt äppelmust och örter. Om musten inte täcker kan du komplettera med lite vatten eller vitt vin.
-
3Koka under lock i 30 minuter.
-
4Sila av vätskan och häll tillbaka den i grytan. Koka ihop bisquen till ungefär hälften utan lock på medelhög värme.
-
5Tillsätt grädden och koka i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och en aning vinäger.
-
6Ångkoka blomkålshuvudet i en annan gryta med 3 dl vatten och 25 g smör i 5–10 minuter tills det är lite mört men utan att det faller isär.
-
7Häll av vattnet och tillsätt ytterligare 25 g smör. Stek blomkålen runt om i grytan. Bränn eventuellt toppen med en crème brûlée-brännare för lite extra piff.
-
8Skär blomkålen i skivor, servera med bisque, indiankrasse och lite rapsolja.