Strandkrabbisque

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Strandkrabbisque
Härlig krämig bisque av strandkrabbor - serveras med blomkål och eventuellt lite bröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 kg strandkrabbor
  • 3 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 1 syrligt äpple
  • ½ dl konjak
  • 1 l äppelmust (EJ koncentrat – kan ersättas med vitt vin)
  • 5–8 lagerblad
  • 1 näve körvel
  • 10–15 kvistar timjan
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • Äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
Tillbehör:
  • 1 blomkålshuvud
  • 50 g smör
  • Blomsterkrasse
  • Rapsolja
  • Gör så här

  • 1
    Hacka schalottenlök, fänkål, morötter och äpple grovt. Fräs i 2–3 minuter i lite olja i en gryta. Lägg i krabborna och se till att de steks väl och får mycket värme.
  • 2
    Tillsätt konjaken och tänd på den. Tillsätt äppelmust och örter. Om musten inte täcker kan du komplettera med lite vatten eller vitt vin.
  • 3
    Koka under lock i 30 minuter.
  • 4
    Sila av vätskan och häll tillbaka den i grytan. Koka ihop bisquen till ungefär hälften utan lock på medelhög värme.
  • 5
    Tillsätt grädden och koka i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och en aning vinäger.
  • 6
    Ångkoka blomkålshuvudet i en annan gryta med 3 dl vatten och 25 g smör i 5–10 minuter tills det är lite mört men utan att det faller isär.
  • 7
    Häll av vattnet och tillsätt ytterligare 25 g smör. Stek blomkålen runt om i grytan. Bränn eventuellt toppen med en crème brûlée-brännare för lite extra piff.
  • 8
    Skär blomkålen i skivor, servera med bisque, indiankrasse och lite rapsolja.