- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 750 g tigerräkor, skalade, rensade och skurna i lagom stora munsbitar
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk rivet limeskal
- ½ tsk chilipulver
- ½ tsk mald spiskummin
- ¼ tsk salt
- Svartpeppar, nymald
- ¼ tsk. rökt paprikapulver
- 1 msk färsk oregano, finhackad
- Ev. cayennepeppar efter smak
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 2 msk pressad lime
- 2 msk färsk koriander, finhackad
- 1 avokado
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk pressad lime
- ½ tsk salt
- ¼ tsk mald spiskummin
- 150 g crème fraiche
- 8 små tortillas i tacostorlek
- Kål eller andra spröda grönsaker
- Chilisås
-
Gör så här
-
1Lägg alla räkingredienser (Allt utom (”Tillsätt senare”) i en skål och rör om. Låt blandningen vila i rumstemperatur i 15-30 minuter. Förbered avokadokrämen under tiden.
-
2Avokadokräm: Skär avokadon i två halvor och kärna ur den. Gröp ur avokadon och lägg innehållet i en skål. Tillsätt vitlök, pressad lime, salt, spiskummin och crème fraiche och blanda till en kräm med en miniblender eller stavmixer. Smaka av.
-
3Värm upp en stor stekpanna över medelhög värme, tillsätt smör och olivolja och stek räkorna i ett par minuter på varje sida. De ska fortfarande vara mjuka men ändå ordentligt genomstekta. Stänk över pressad lime, strö över koriander och rör om. Ställ åt sidan.
-
4Värm upp pannan igen över medelhög värme. Pensla tortillorna med lite olja och värm upp dem i pannan. När de har fått en halv minut på varje sida lägger du dem över en kavel för att ge dem den klassiska tacoformen.
-
5Fyll dina tacos med stekta räkor, avokadokräm, valfria grönsaker och eventuellt mangosalsa.