Tagine med lamm och aprikoser

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Tagine med lamm och aprikoser
Denna traditionella rätt från Mellanöstern har uppkallats efter fatet den tillagas i. Den långa tillagningen i det kupolformade lerfatet gör att smakerna utvecklas och köttet blir mört av safter och aromer som kapslas in av locket. Den här taginen serveras tillsammans med couscous som suger upp den rika såsen som har en lätt sötma från aprikoser och kanel. En fantastisk måltid som hela familjen kan njuta av.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 msk rapsolja
  • 500 g lammkotlett, tärnad
  • 1 lök, grovhackad
  • 2 vitlöksklyftor, grovhackade
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk Ras El Hanout-kryddor (kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 200 g butternut squash, tärnad (ca 3 cm)
  • 1 litet knippe koriander
  • 500 ml lammbuljong
  • 2 msk brunt farinsocker
  • Salt och peppar
  • 1 msk majsmjöl
150 g torkade aprikoser
Till servering:
  • Koriander, grovhackad
  • Couscous (tillagas enligt förpackningen)
  • Gör så här

  • 1
    Sätt taginen över låg till medelhög värme och värm oljan. Bryn lammköttet lite i taget och sätt det åt sidan. Tillsätt mer olja vid behov och stek löken försiktigt i 5-6 minuter, tills den börjar bli mjuk.
  • 2
    Tillsätt vitlök och stek i ytterligare en minut innan du strör över spiskummin, kanel, paprika och Ras El Hanout. Blanda runt kryddorna i 2 minuter och rör om med jämna mellanrum för att de inte ska bränna.
  • 3
    Tillsätt butternut squash och rör om ordentligt i kryddorna. Lägg tillbaka det brynta köttet i taginen och häll över köttsaften. Hacka koriander fint och strö över rätten.
  • 4
    Häll i buljongen, rör om och låt såsen koka upp. När såsen börjar koka häller du farinsockret och en stor knivsudd salt och peppar. Lägg på taginens lock och sänk värmen. Låt rätten sjuda i 2 timmar, och rör om med jämna mellanrum.
  • 5
    Efter 2 timmar tar du upp en kopp med sås ur taginen. Vispa ner majsmjölet i koppen så att du får en slät pasta. Häll därefter ner pastan i taginen. Rör runt tills såsen börjar tjockna.
  • 6
    Tillsätt torkade aprikoser, sätt tillbaka locket och låt rätten sjuda i ytterligare 30 minuter.
  • 7
    Strö hackad koriander över taginen och servera med couscous
 
Kockens noteringar:
Om du inte har någon tagine kan du tillaga rätten i ugnen. Använd i stället en gjutjärnsgryta som du förbereder rätten i på spisen. Vid punkt 4 sätter du in grytan i ugnen på 150 °C/varmluft och tillagar därefter rätten på samma sätt.
 
 
Le Creuset